EN HR
  • 18.listopad

    Kinolektira: 'Noć živih mrtvaca'

    Provedite Noć vještica uz kultni američki horor iz 1968. godine!

     

    utorak, 31. listopada u 21 sat u sklopu programa Kinolektira koji na naše veliko platno donosi odabrane filmske klasike, prikazujemo utjecajan američki nezavisni film 'Noć živih mrtvaca' (1968.) redatelja Georgea A. Romera. Ovaj originalan i nadahnuti film strave mnogi proglašavaju jednim od najboljih filmova svih vremena i redovito je pri samom vrhu ljestvica najvećih filmskih uspješnica horor žanra. 'Noć živih mrtvaca' praktički je izumila žanr filmova o zombijima mesožderima, polučivši čitav niz nastavaka i remakeova. Film je snimljen u nezavisnoj produkciji za svega 114.000 $, ali je postigao velik uspjeh zaradivši 12 milijuna $ u SAD-u te 30 milijuna $ diljem svijeta.

     

    Brat i sestra, Johnny (Russell Streiner)  i Barbra (Judith O’Dea), na godišnjicu smrti svog oca odlaze na njegov grob. Vojska zombija tajanstveno ustaje iz svojih grobova i ubija Johnnyja. Barbra bježi i sreće tamnoputog Bena (Duane Jones). Zombiji ih proganjaju pa se odlučuju sakriti u naizgled napuštenoj ruralnoj kući gdje se već skriva mladi par Tom i Judy, te obitelj Cooper. Ubrzo otkrivaju da se trebaju jednako bojati jedni drugih kao i zombija.

     

    Ovaj prijelomni horor film odlikuju intrigantan scenarij, naturalističko-dokumentaristički pristup i prije svega mračan ironični završetak, oznaka svih istinskih horora.  Usprkos pritisku dvaju studija, Columbia i American International Pictures, George A. Romero je odbio isporučiti klasičan holivudski happy end, a film možemo iščitavati i kao britki društveni komentar na trzavice američkog društva 1960-ih, poput rasne netrpeljivosti i hladnoratovske atmosfere, te neuspjeh američke vanjske politike u svijetlu Vijetnamskog rata. Romero razotkriva najniže ljudske osobine u borbi za opstanak, pokazuje da je zajednica ugroženija unutarnjim prijeporima nego izvanjskom opasnošću, izjednačava bezumne zombije i njihove bešćutne progonitelje, te dočarava izolaciju i globalnu paniku koje se manifestiraju na klaustrofobičnoj i intimnoj razini.

     

    Poput većine niskobudžetnih filmova 'Noć živih mrtvaca' sjajno iskorištava minimalan broj lokacija i talentirane nepoznate glumce. Ovaj uznemirujući film donosi i za ono doba eksplicitne kanibalističke scene, a slavni filmski kritičar Roger Ebert smatra kako je izdržao test vremena i održao svoj status jednog od najstrašnijih horora ikad snimljenih. Romero je realizirao i filmove 'Zora mrtvaca' (1979.) te 'Dan mrtvaca' (1985.) koji duhovito razrađuju motive prvoga filma, tvoreći osebujnu trilogiju.

     

    Prije projekcije filmolog Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film. 

     

    Ulaznice za projekciju filma 'Noć živih mrtvaca' mogu se nabaviti na našoj blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.

     

    Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.