EN HR
  • 13.studeni

    Festivalski vodič: Srijeda na 16. ZFF-u

    Na pola smo festivala – sredinu tjedna presijecite uz dva zanimljiva ostvarenja iz glavnog dugometražnog programa koja se bave intrigantnim temama - regrutima ISIS-a ('Dragi sine') i silovanjem u kontekstu #MeToo pokreta ('Sve je dobro').

     

    Kako se nositi s nestankom sina znajući da je pravi razlog njegova odlaska - priključenje ISIS-u? Hvaljena drama 'Dragi sine' (18:30 h) prati agoniju jednog oca kojem se upravo ovo dogodilo. Tunis je zemlja s najvećim brojem islamističkih regruta po glavi stanovnika, a redatelja Mohameda Bena Attiju prvenstveno je zanimalo kako njihov odlazak utječe na njihove obitelji. Film je prikazan u sklopu 15 dana autora u Cannesu, a koproducirala su ga slavna braća Dardenne.

     

    Njemačka redateljica Eva Trobisch u svome nas odvažnom i precizno režiranom prvijencu 'Sve je dobro' stavlja u cipele Janne, mlade žene koja odluči prešutjeti da je bila žrtvom silovanja. No njezina šutnja imat će posljedice, a kakve pogledajte večeras u 21:00 h. Filmska debitantica Trobisch svojim je diplomskim filmom zasjenila mnoge poznate redatelje osvojivši nagrade na prestižnim festivalima u Locarnu i Münchenu.

     

    U 18:00 h u dvorani Müller pod reflektorom je najstariji filmski festival na svijetu - venecijanska Mostra, a gledamo izbor kratkiša iz sekcije Horizonti koja je posvećena novim autorima i estetikama. Kino u kinu vodi nas na putovanje kroz Njemačku i njezina kina prije pada Berlinskog zida. U 20:00 h gledamo Wendersov klasik 'Kraljevi ceste' o prijateljstvu dvojice usamljenika, putujućeg servisera kinoprojektora i depresivnog psihologa. Film je posvećen Fritzu Langu, a pisan je bez scenarija. Wenders je imao samo rutu koja je prolazila kroz gradiće uza Zid koji su još imali kino i početnu scenu upoznavanja glavnih likova, a ostatak filma je improviziran.

     

    Današnja Bibijada donosi pravu poslasticu – 'Gajin svijet' (12:00 h) proglašen je najboljim dječjim filmom na vodećim regionalnim festivalima u Sarajevu i Motovunu. Film prati avanture hrabre djevojčice Gaje koja pokušava spasiti svoju obitelj, inače u rasulu nakon mamina odlaska na misiju u Afriku. Mora naučiti tatu kako se obavljaju svakodnevni poslovi i spasiti naivnu sestru tinejdžerku Teu od internetskog varalice. Što god da se dogodi, Gaja uvijek rješava stvar!

     

    Filmovi u programu PLUS pokrivaju širok raspon zanimljivih i aktualnih tema, pokazujući kako mladi ne bježe od suočavanja s teškim pričama i socijalno-političkim nepravdama. 'Fortuna' (16:00 h) tako obrađuje migrantsku krizu iz dječje perspektive - etiopska djevojčica u švicarskom katoličkom samostanu natjerat će njegove službenike, ali i gledatelje da promisle vlastite vrijednosti u priči koja možda ipak može imati sretan kraj. U ulozi svećenika gledamo Brunu Ganza, jednog od najvećih glumaca njemačkog govornog područja.