EN HR
  • 15.studeni

    Festivalski vodič: Petak na 16. ZFF-u

    Petak na ZFF-u provest ćemo uz dva vizualno raskošna ostvarenja iz glavnog dugometražnog programa i jedinstveno Walk in Cinema iskustvo koje svaki pravi filmofil naprosto ne smije propustiti.

     

    Što se događa kad nam se sruši slika o ocu koji nam je uzor? Tim se pitanjem bavi peruanski redatelj Álvaro Delgado-Aparicio L. u svojem impresivnom i domišljatom prvijencu 'Retablo' (18:30 h) koji je oduševio publiku na ovogodišnjem Berlinaleu. U živopisnim peruanskim Andama odvija se zaplet u stilu 'Planine Brokeback', a priroda koja oduzima dah krije u sebi i surovost netolerantne sredine. U to se uvjerava 14-godišnji Segundo čiji je otac ugledan obrtnik, vrlo umješan u izradi oltarnih slika za crkvu i kućanstva, poznatih po nazivu retablo. Vještinu prenosi na sina, no stvari se kompliciraju kad Segundo slučajno dozna za seksualne sklonosti svog oca.

     

    Vizualno raskošan i pun simbolike uspješan debi Tajlanđanina Phuttiphonga Aroonphenga u Veneciji je osvojio nagradu Horizonti za najbolji film. 'Manta Ray' (21:00 h) hipnotička je priča o identitetu, izmještenosti i prijateljstvu. U blizini priobalnog tajlandskog sela gdje se utopilo na tisuće izbjeglica Rohindža iz Mjanmara, ribar u šumi pronalazi onesviještenog stranca. Njeguje ga do ozdravljenja, međutim ono što počinje kao prijateljstvo pretvori se u „krađu identiteta.“ Mrtva tijela, električne lampice i šareno drago kamenje za hvatanje raža provlače se kroz ovaj svijet sablasti, smješten na granici između svjetla i tame, života i smrti.

     

    Nakon projekcija upoznat ćemo Philippea Avrila, producenta filma 'Manta Ray' i redatelja filma 'Retablo' Álvara Delgado-Aparicija L.

     

    Bibijada donosi njemački film 'Amelie u bijegu' (12:00 h) o planinskim pustolovinama tvrdoglave tinejdžerice koja nikome ne dozvoljava da joj govori što da radi. U programu PLUS gledamo španjolski film 'Ja sam Júlia' (16:00 h) koji prati studenticu arhitekture na razmjeni u Berlinu i njezinu prilagodbu na novu sredinu. Elena Martín, koja se uz režiju pojavljuje i u naslovnoj ulozi, sjajno je utjelovila strahove, napetosti i zbunjenost Skype generacije.

     

    U dvorani Müller u 18:00 h predstavljamo izbor filmova iz programa Berlinale Shorts. U 20:00 h slijedi dokumentarni film 'Hodorkovski' o bivšem ruskom oligarhu koji otkriva pozadinu njegova uhićenja i presude te njegov put od najbogatijeg čovjeka u Rusiji do političkog zatvorenika. Nakon projekcije održat će se razgovor s redateljem Cyrilom Tuschijem.

     

    I za kraj, od 23:00 h u dvorani Müller pridružite nam se na jedinstvenom Walk in Cinema iskustvu. Posjetitelji će u svakom trenutku moći ušetati na projekciju i u opuštenoj atmosferi uživati u filmskoj poslastici 'Jeste li gledali moj film?' Paula Antona Smitha. Ultimativni film o gledanju filma kompilacija je isječaka iz više od tisuću filmova raznih tematika, a povezanost scena je čarobni ritual gledanja filma u mraku kinodvorane na velikom platnu.