EN HR
  • 2.rujan

    6. FSK: Filmske večeri s Lordanom Zafranovićem!

    U suradnji sa 6. Festivalom svjetske književnosti donosimo retrospektivu filmova koje je velikan hrvatskog modernizma, redatelj Lordan Zafranović snimio sa slavnim piscem Mirkom Kovačem!

     

    Ove godine obilježavamo osamdeset godina rođenja i pet godina od smrti jednog od najvažnijih pisaca južnoslavenskih književnosti Mirka Kovača. Uz veličanstvene romane, nezaboravne priče i oštre eseje i polemike Kovač je bio i vrhunski scenarist. U svim izborima najboljih jugoslavenskih filmova barem su dva, a često i tri, nastala prema scenarijima Mirka Kovača. Njegova dugogodišnja suradnja s Lordanom Zafranovićem, jednim od najboljih hrvatskih redatelja, urodila je sa čak šest filmova. Svih šest moći ćemo vidjeti u ovoj jedinstvenoj retrospektivi, a ulaz na projekcije je besplatan!

     

    Retrospektivu otvaramo u ponedjeljak kada prikazujemo jedan od najboljih hrvatskih filmova svih vremena, kontroverznu ratnu studiju 'Okupacija u 26 slika', prvi i najpoznatiji dio Zafranovićeve revolucionarne trilogije i njegovu inačicu „socijalističkog estetizma“. U utorak pogledajte romantičnu dramu 'Pad Italije' u kojoj pratimo zbivanja na jednom dalmatinskom otoku tijekom Drugoga svjetskog rata, a u glavnim su ulogama Daniel Olbrychski, Ena Begović i Frano Lasić. Srijeda donosi ratnu dramu 'Večernja zvona', adaptaciju Kovačeva romana 'Vrata od utrobe' s Radom Šerbedžijom, Nedom Arnerić, Ivom Grgurevićem i Mustafom Nadarevićem u glavnim ulogama. Četvrtak je rezerviran za odličnu komediju zabune ‘Gosti i radnici’ koja je dugo bila zabranjivana jer je izrugivala samoupravni socijalistički sistem. U petak gledamo dramu ‘Muke po Mati’ o brodogradilišnom radniku koji pokušava uspjeti kao boksač, a posljednja projekcija u subotu donosi ‘Ubojstvo u noćnom vlaku’ o nesvakidašnjem susretu u kojem starac podsjeća mladića na oca, mladić starca na njegov izgubljeni i besmisleni život, a u glavnim su ulogama Slobodan Perović i Dragan Nikolić.

     

    RASPORED PROJEKCIJA

     

    Okupacija u 26 slika, ponedjeljak, 3. 9. u 18:30

    Pad Italije, utorak, 4. 9. u 18:30

    Večernja zvona, srijeda, 5. 9. u 18:30

    Gosti i radnici, četvrtak, 6. 9. u 18:30

    Muke po Mati, petak, 7. 9. u 18:30

    Ubojstvo u noćnom vlaku, subota, 8. 9. u 18:30