EN HR
 • Tri velikana nijemog filma

  Sinopsis

   Uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije gledamo kultne kratkometražne komedije triju velikana nijemog filma - Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Harolda Lloyda.

  'Mirna ulica' (Easy Street, 1917) kratkometražna je komedija s početka Chaplinove karijere koja vješto objedinjuje sve čari slapsticka i isporučuje pravu dozu „čaplinovskog“ humora. Skitnica postaje policajac koji pokušava uspostaviti zakon i red u zabačenoj sirotinjskoj četvrti. Pritom proizvodi neviđeni kaos kako samo on zna i sukobljava se s ogromnim lupežom koji kontrolira sve samo ne mirnu ulicu. Ova neodoljiva filmska minijatura obiluje nizom urnebesnih scena koje ni dan danas nisu izgubile šarm.

  'Tjedan' (One Week, 1920) prvi je film u kojem legendarni Buster Keaton samostalno nastupa (prije toga pojavljivao se u filmovima debeljuškastog Roscoea Arbucklea). Friško vjenčani mladenci dobivaju kao vjenčani poklon montažnu kućicu koju tobože mogu izgraditi sami za svega tjedan dana. 'Tjedan' je ujedno i jedan od rijetkih filmova na kojima se Keaton ozlijedio tijekom snimanja – urnebesni pad s visine od nekoliko katova itekako je stvaran i bolan – ali 'Veliko kameno lice', kako su Keatona zvali zbog prepoznatljivog bezizražajnog lica, stoički ga je podnio.

  Treći velikan nijemog filma svojevremeno je najpopularniji američki komičar Harold Lloyd čiji je „optimistični mladić u konfekcijskom odijelu“ (tzv. Glass Character) antipod Chaplinovom Skitnici.  U 'Izađi i popravi!' (Get Out and Get Under, 1920) prostodušni mladić muku muči s automobilom koji je kupio. Nevolje s novim metalnim ljubimcem nehotice ga dovedu u priliku da ponovno osvoji djevojku u koju je zaljubljen. U ulozi Lloydove izabranice pojavljuje se glumica Mildred Davis, njegova supruga u stvarnom životu koja je glumila u većini njegovih filmova.

  Sva tri filma prikazuju se u sklopu jedne izvedbe, a ukupno trajanje je 74 minute.