EN HR
 • Saulov sin 15

  Saul fia

  Info

  Redatelj: László Nemes
  Scenarist: László Nemes, Clara Royer
  Producent: Gábor Sipos, Gábor Rajna
  Produkcijska kuća: Laokoon Filmgroup
  Direktor fotografije: Mátyás Erdély
  Montaža: Matthieu Taponier
  Glumci: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont

  Zemlja: Mađarska
  Godina: 2015.
  Trajanje: 107 minuta
  Početak prikazivanja: 29.1.2016.

  Sinopsis

  Dobitnik Grand Prixa u Cannesu i Zlatnog globusa, 'Saulov sin' majstorski je redateljski debi. Listopad 1944., Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

  Nagrade i festivali

  Oscar 2016. - najbolji strani film
  Zlatni globus 2016. - najbolji strani film
  Filmski festival u Cannesu 2015. – Grand Prix, Nagrada FIPRESCI, Nagrada François Chalais, Nagrada Vulcain za najboljeg tehničkog umjetnika

  Životopis redatelja

  László Nemes rođen je 1977. u Budimpešti. Nakon studija povijesti, međunarodnih odnosa i scenarija u Parizu, radio je kao asistent redatelja u Francuskoj i Mađarskoj. Dvije je godine radio kao asistent Béle Tarra nakon čega je upisao studij režije u New Yorku. Za svoje kratke filmove osvojio je brojne nagrade. 'Saulov sin' njegov je dugometražni debi koji je u Cannesu osvojio Grand Prix.

  Iz kritika

  Izvanredan, osuđujući pogled na zlo u Auschwitzu.
  Guardian

  Debitant koji dospije direktno u glavni natjecateljski program Cannesa – učinio je nešto kako treba. Zadivljujuće!
  The Hollywood Reporter