EN HR
 • Hrabra djevojka 12

  Difret

  Info

  Redatelj: Zeresenay Berhane Mehari
  Scenarist: Zeresenay Berhane Mehari
  Producent: Mehret Mandefro, Leelai Demoz Zeresenay, Berhane Mehari
  Produkcijska kuća: Haile Addis Pictures, Truth Media
  Direktor fotografije: Monika Lenczewska
  Montaža: Agnieszka Glinska
  Glumci: Meron Getnet, Tizita Hagere

  Zemlja: Etiopija, SAD
  Godina: 2014.
  Trajanje: 99 minuta
  Početak prikazivanja: 22. listopad 2015.

  Sinopsis

  Četrnaestogodišnju Hirut na putu iz škole presreće skupina muškaraca na konjima. U Etiopiji je jedan od najstarijih običaja taj da s e djevojke njenih godina otimaju u svrhu ženidbe. Hirut, međutim, u pokušaju bijega nehotice upuca svog otmičara. Zbog toga završava u zatvoru i prijeti joj smrtna kazna. Nadobudna mlada odvjetnica Mezaza Ashenafi stiže iz grada u Nirutinu obranu i hrabro započinje ples na tankoj žici između ljudskih prava i okrutnih običaja. Etiopski film Hrabra djevojka osvojio je nagrade publike na ovogodišnjem Sundanceu i Berlinaleu. Ekranizaciju istinite priče o agresivno ukorijenjenom patrijahatu koji perpetuira neljudske uvjete života za žene producentski potpisuje i slavna Angelina Jolie.

  Distributer filma (Zagreb Film Festival) donirat će tri kune od svake prodane ulaznice organizaciji Ženska soba koja djeluje s ciljem zaštite i osnaživanja žena protiv seksualnog nasilja.

  Nagrade i festivali

  Sundance 2014 – nagrada publike
  Berlin Film Festival 2014 – najbolji igrani film u programu Panorama

  Životopis redatelja

  Zeresenay Berhane Mehari je scenarist i redatelj etiopskih korijena bavi se filmom već desetak godina. U mladosti se seli u SAD na filmske studije. Da bi producirao svoj prvi igrani film osnovao je vlastitu producentsku kuću Haile Addis Pictures. 'Hrabra djevojka' osvojila je dvije vrijedne nagrade – nagradu publike na Sundance festivalu i nagradu publike za najbolji film u programu Panorama Berlinalea.

  Iz kritika

  Tiha, ali snažna drama.
  Boyd van Hoeij, The Hollywood Reporter

  Autentičan i dirljiv.
  Kenneth Turan, Los Angeles Times