EN HR
  • Hrabra djevojka 12

    Difret

    Info

    Redatelj: Zeresenay Berhane Mehari
    Scenarist: Zeresenay Berhane Mehari
    Producent: Mehret Mandefro, Leelai Demoz Zeresenay, Berhane Mehari
    Produkcijska kuća: Haile Addis Pictures, Truth Media
    Direktor fotografije: Monika Lenczewska
    Montaža: Agnieszka Glinska
    Glumci: Meron Getnet, Tizita Hagere

    Zemlja: Etiopija, SAD
    Godina: 2014.
    Trajanje: 99 minuta
    Početak prikazivanja: 22. listopad 2015.

    Sinopsis

    Četrnaestogodišnju Hirut na putu iz škole presreće skupina muškaraca na konjima. U Etiopiji je jedan od najstarijih običaja taj da s e djevojke njenih godina otimaju u svrhu ženidbe. Hirut, međutim, u pokušaju bijega nehotice upuca svog otmičara. Zbog toga završava u zatvoru i prijeti joj smrtna kazna. Nadobudna mlada odvjetnica Mezaza Ashenafi stiže iz grada u Nirutinu obranu i hrabro započinje ples na tankoj žici između ljudskih prava i okrutnih običaja. Etiopski film Hrabra djevojka osvojio je nagrade publike na ovogodišnjem Sundanceu i Berlinaleu. Ekranizaciju istinite priče o agresivno ukorijenjenom patrijahatu koji perpetuira neljudske uvjete života za žene producentski potpisuje i slavna Angelina Jolie.

    Distributer filma (Zagreb Film Festival) donirat će tri kune od svake prodane ulaznice organizaciji Ženska soba koja djeluje s ciljem zaštite i osnaživanja žena protiv seksualnog nasilja.

    Nagrade i festivali

    Sundance 2014 – nagrada publike
    Berlin Film Festival 2014 – najbolji igrani film u programu Panorama

    Životopis redatelja

    Zeresenay Berhane Mehari je scenarist i redatelj etiopskih korijena bavi se filmom već desetak godina. U mladosti se seli u SAD na filmske studije. Da bi producirao svoj prvi igrani film osnovao je vlastitu producentsku kuću Haile Addis Pictures. 'Hrabra djevojka' osvojila je dvije vrijedne nagrade – nagradu publike na Sundance festivalu i nagradu publike za najbolji film u programu Panorama Berlinalea.

    Iz kritika

    Tiha, ali snažna drama.
    Boyd van Hoeij, The Hollywood Reporter

    Autentičan i dirljiv.
    Kenneth Turan, Los Angeles Times