EN HR
  • 11.ožujak

    Dvorana Müller slavi peti rođendan!

    Naša lijepa mala dvorana Müller 14. ožujka slavi svoj peti rođendan, a za ovaj mali jubilej ima se itekako čime pohvaliti: posjetilo ju je gotovo 60 000 posjetitelja, a na njezinu platnu prikazano je više od 300 značajnih i kvalitetnih domaćih i svjetskih nezavisnih filmova.

     

    Dvorana Müller dobila je ime u čast zagrebačkim kulturnim mecenama obitelji Müller, a posebno njezinu članu Adolfu Mülleru koji je 1924. godine naručio nacrt za izgradnju kina Europa. Retro štih i ugodni ambijent zaštitni je znak dvorane koja je nedavno obnovljena najsuvremenijom opremom kako bi i dalje publici mogla pružati poseban kino doživljaj. Ovu malenu dvoranu brojni i vjerni posjetitelji doživljavaju kao vlastiti dnevni boravak u kojem ušuškani u 40-ak udobnih vintage fotelja mogu uživati u gledanju filmova u visokoj rezoluciji!

     

    Proteklih pet godina proletjelo je uz niz filmskih projekcija, izložbi, promocija knjiga, predavanja, filmskih i inih festivala, definitivno potvrđujući da je ovaj višenamjenski prostor u centru grada zaživio punom parom i postao centar raznolikih kulturnih manifestacija i aktualnih društvenih događanja.

     

    Dvoranu Müller posjetili su slavni književnici, filmaši i umjetnici, od Miljenka Jergovića, Philippea Claudela i Rade Šerbedžije do Abela Ferrare i Bele Tarra. Renomirani svjetski ljudi od pera pohodili su je u sklopu Festivala svjetske književnosti i tribina Razotkrivanje u organizaciji izdavačke kuće Fraktura, u njoj su se družili pjesnici u sklopu redovnog programa Poezija to Go, a održan je i niz panela, predavanja i tribina (Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, Zelena akcija) koji su se bavili aktualnim i društveno angažiranim temama od jezika i nacionalizma, rodne perspektive migracija, preko zviždača i stanja ljudskih prava u 21. stoljeću do ekoloških problema. Dvorana je postala omiljeno poprište vodećih domaćih festivala, poput Zagreb Film Festivala, Animafesta, JFF – Festivala tolerancije, Subversive Festivala, Human Rights Film Festivala, Filmskih mutacija, Dana hrvatskog filma, One Take Film Festivala i mnogih drugih.

     

    Zamišljena kao idealan prostor za razne edukativne i nekomercijalne sadržaje, dvorana Müller ugostila je niz interaktivnih besplatnih radionica koje su vodili stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja. Posebno smo ponosni na radionice za djecu koje su održane u sklopu KinoKino Festivala i Kina Bibijada, kako bi djeci vrijeme prije i poslije projekcija bilo ispunjeno učenjem i zabavom. Vrijedni mališani učili su sve aspekte filmskog stvaralaštva od izrade scenografije i filmskog plakata preko snimanja i montaže do pisanja svoje prve filmske kritike.

     

    U suradnji s neprofitnim organizacijama i vijećima nacionalnih manjina održani su razni programi posvećeni rubnim i marginaliziranim kinematografijama. Dvorana Müller domaćin je programa Queer MoMenti koji je pokrenula udruga Domino, a u sklopu kojeg su tijekom godina prikazani zanimljivi naslovi LGBTIQ produkcije u svrhu promocije queer kulture. U sklopu Snimateljske retrospektive u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih snimatelja i Hrvatskim državnim arhivom prikazane su filmske estetike različitih desetljeća, te je odana počast pionirima hrvatske kinematografije, od Branka Bauera preko Nikole Tanhofera do Oktavijana Miletića. Müller je ugostio i edukativnu networking platformu Industrija koja od 2012. godine djeluje u sklopu Zagreb Film Festivala, kao i brojne inicijative Hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača od Zimskog sajma filma do Maratona kratkometražnih filmova. Održan je i niz zanimljivih izložbi fotografija i filmskih plakata u svrhu popularizacije audiovizualne baštine.

     

    Hvala svim našim redovnim posjetiteljima i programskim partnerima!