EN HR
  • Oluja + Viteška čast

    Honor de Cavelleria

    Info

    Redatelj: Albert Serra
    Scenarist: Miguel de Cervantes y Saavedra, Albert Serra
    Producent: Albert Serra
    Produkcijska kuća: Andergraun Films
    Direktor fotografije: Christophe Farnarier, Eduard Grau
    Montaža: Àngel Martín
    Glazba: Ferran Font
    Glumci: Lluís Carbó, Lluís Serrat, Jaume Badia

    Zemlja: Španjolska
    Godina: 2006.
    Trajanje: 110'

    Sinopsis

    Don Quijote i njegov vjerni Sancho Panza besciljno se upućuju u potragu za pustolovinama. Na putu njihovi razgovori dotiču se duhovnih, viteških i praktičnih pitanja, a njihovo se prijateljstvo produbljuje. Serrino majstorsko pročišćavanje motiva iz Don Quijotea fascinantno je djelo sačinjeno iz sirovih pejzaža i neprofesionalnih glumaca. Serrina opčinjenost prošlošću dodatno obogaćuje ovaj film koji u jednakoj mjeri priziva mitove i europsku umjetnost kako bi intenzivno dočarao hermetični svijet koji nastanjuju dvojica lutalica. Dugi hipnotički kadrovi, snimani u minimalističkoj maniri uz prirodno osvjetljenje, omogućuju nam da se pridružimo Don Quijoteu i Sanchu Panzi na njihovu putovanju,  koje je obojeno njihovom nepokolebljivom plemenitošću i čuđenjem u svijetu. Umjesto romantičarskog klišeja o idealističnom junaku i ekscentričnom sanjaru, Serra Don Quijotea prikazuje kao antijunaka svojstvenog Samuelu Beckettu.

    Serrin radikalni minimalistički eksperiment postavlja Cervantesove junake u land art okvir u kojem tijela i zemlja postaju esencijalne komponente. … Kao da su Lav Diaz i Joe Weerasethakul napustili džunglu i preselili se u Kataloniju, fascinirani crno-bijelim fotografijama Anselma Adamsa…U Serre nama ni vjetrenjača ni djeve Dulcineje. Ostaju tek usamljena tijela Don Quijotea i Sancha Panze koja pričaju katalonskim jezikom i više prizivaju duh Bressona i Ozua nego Cervantesa, lješkareći uokolo i čekajući da se nešto dogodi. - Dragan Rubeša (iz teksta Bez vjetrenjača, molim).

    Odlučio sam koristiti Don Quijotea kako bih se mogao fokusirati na atmosferu, detalje, stvari koje volim mnogo više nego iznijeti neku radnju ili ponuditi suhoparne činjenice o likovima. O dotičnim likovima manje-više sve znate, a onda dalje mogu činiti što poželim, slobodan sam. – Albert Serra, Cinema Scope, rujan 2013.

    Moj stav prema adaptaciji uvijek je isti: ljubav bez poštovanja. – Albert Serra, Mousse, listopad 2012.

    Prije projekcije prikazat ćemo kratki film 'OLUJA' (Pere Portabella, 2003., 6'). 

    Nagrade i festivali

    Cannes Film Festival 2006.
    Viennale 2006. - nagrada FIPRESCI

    Životopis redatelja

    Albert Serra španjolski je redatelj i scenarist (Banyoles, Girona, Katalonija, Španjolska, 1975.). Diplomirao je španjolski jezik i komparativnu književnost na sveučilištu u Barceloni, a odslušao i kolegij iz povijesti umjetnosti. Snimio je dugometražne igrane filmove Crespià (2003.), Viteška čast (Honor de cavallería, 2006.) i Pjev ptica (El cant dels ocells, 2008.) koji je na Splitskom filmskom festivalu 2008. godine dobio glavnu nagradu u kategoriji dugometražnog filma. Film 'Priča o mojoj smrti' osvojio je Zlatnog leoparda za najbolji film na filmskom festivalu u Locarnu, dok je 'Smrt Luja XIV.' osvojila prestižnu nagradu Jean Vigo. Osim rada na filmu, bavi se i pisanjem i produkcijom kazališnih komada, te umjetničkih instalacija.

    Web stranice

    Filmske mutacije: festival nevidljivog filma XII - Ulaz na sve projekcije je besplatan.