EN HR
  • Ne budi zao

    Non essere cattivo

    Info

    Redatelj: Claudio Caligari
    Scenarist: Claudio Caligari, Francesca Serafini, Giordano Meacci
    Producent: Paolo Bogna, Simone Isola, Andrea Leone, Pietro Valsecchi
    Produkcijska kuća: Kimerafilm
    Direktor fotografije: Maurizio Calvesi
    Montaža: Mauro Bonanni
    Glumci: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Silvia D’Amico, Roberta Mattei

    Zemlja: Italija
    Godina: 2015.
    Trajanje: 100 minuta

    Sinopsis

    Ostia, 1995. Dvadesetogodišnji Vittorio i Cesare oduvijek su nerazdvojni prijatelji. Žive na rubu zakona: noći provode u disko klubovima, uz luksuzne automobile, alkohol, sintetičke droge i preprodaju kokaina. Unatoč njihovim različitim karakterima i ambicijama, žive u simbiozi. Vittorijevi stalni neuspjesi da Cesarea izvede na pravi put, podalje od opasnog života na ulicama, ne sprječavaju ga da i dalje ustraje na njihovoj boljoj zajedničkoj budućnosti. Film, odabran za talijanskog predstavnika u kandidaturi za Oscara, u pasolinijevskom duhu pruža uvid u društveno podzemlje na pregrađima Rima tijekom 1990-ih.

    Nagrade i festivali

    Venecijanski filmski festival 2015. – izvan konkurencije; nagrada Pasinetti za najbolji film i najboljeg glumca (Luca Marinelli)

    Životopis redatelja

    Claudio Caligari talijanski je filmski redatelj i scenarist, rođen 1948. Filmsku karijeru počeo je kao dokumentarist, a 1983. dovršio je svoj prvi igrani dugometražni film ‘Toxic Love’, koji je osvojio nagradu De Sica na Venecijanskom filmskom festivalu. Petnaest godina kasnije nastaje njegov drugi film, neo-noir film ‘Miris noći’. ‘Ne budi zao’ Caligarijev je treći i posljednji film, dovršen neposredno prije njegove smrti krajem svibnja 2015.