EN HR
  • 5.rujan

    Pratite 23. Tjedan češkog filma!

    Već tradicionalno, točnije 23. godinu zaredom, posjetitelje našeg kina će u filmskim festivalima i manifestacijama bogat jesenski program uvesti Tjedan češkog filma, koji se ove godine održava od 11. do 17. listopada. Već je dobro poznato da ljubav između domaće publike i češkog filma traje desetljećima, stoga nije neobično da po senzibilitetu bliska nam češka kinematografija iz godine u godinu osvaja srca Zagrepčana toplim ljudskim pričama, promišljenim zapletima i prepoznatljivim humorom.

     

    Ovogodišnji Tjedan češkog filma predstavit će ukupno šest odabranih raznovrsnih ostvarenja recentne češke kinematografije, među kojima su i češki kandidat za Oscara, 'Kućna njega' Sláveka Horáka, kojeg je Variety uvrstio među 10 redatelja čije vrijeme tek dolazi, kao i jedan od najvećih recentnih čeških kino hitova i dobitnik najvažnijeg nacionalnog filmskog priznanja, Češkog lava, za najbolji film – 'Zmijska braća' Jana Prušinovskog.

     

    Program će otvoriti film 'Teorija tigra' Radeka Bajgara, tragikomičan film ceste s legendarnim češkim glumcem Jiříjem Bartoškom u glavnoj ulozi, a u ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i 'Obiteljski film' Olma Omerzua, nagrađivana kombinacija crne komedije i obiteljske drame koja na trenutke podsjeća na sada već antologijska ostvarenja Michaela Hanekea i Rubena Östlunda. No, uvijek dosljedno kvalitetna češka filmska produkcija posljednjih nam godinama priređuje i raznovrsna iznenađenja; možda najneočekivaniji naslov ovogodišnjeg programa Tjedna češkog filma, 'Ubojite priče' Jana Bubeníčeka, eksperimentalna je kombinacija animiranog filma, snimljenih scena s glumcima te scena s lutkama, uz korištenje 3D/2D tehnologije i pozadinskih projekcija, sastavljena od tri cjeline koje, svaka na svoj način, tematiziraju herojstvo i smrt. Sve generacije uživat će pak u zabavnim slapstick zgodama najpoznatijih animiranih nespretnjakovića koji su na četrdesetu obljetnicu svog postojanja preseljeni s televizijskih ekrana na veliko platno: 'Pat i Mat na filmu' ('A je to') vratit će vas u djetinjstvo i podsjetiti na to zašto su ovi nespretni majstori postali dijelom televizijske povijesti.

     

    . . . . . . . . . .

     

    Ulaznice za projekcije filmova iz programa Tjedna češkog filma mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po redovnoj pojedinačnoj cijeni od 25 kn (22 kn za djecu, studente i umirovljenike) ili po cijeni od 100 kn za paket ulaznica sve filmove.

     

    Tjedan češkog filma ostvaruje se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu i Staropramen pivom.

     

    . . . . . . . . . .

     

    Raspored projekcija:

     

    11.10. UTO
    20:00 – svečano otvorenje – 'Teorija tigra' (komedija)

     

    12.10. SRI
    18:30 – 'Ubojite priče' (animirana komedija)
    20:30 – 'Kućna njega' (komedija, drama)

     

    13.10. ČET
    18:30 – 'Pat i Mat na filmu' (animirana komedija)
    20:30 – 'Teorija tigra' (komedija) 

     

    14.10. PET
    18:30 – 'Obiteljski film' (drama)
    20:30 – 'Kućna njega' (komedija, drama)

     

    15.10. SUB
    18:30 – 'Kućna njega' (komedija, drama)
    20:30 – 'Teorija tigra' (komedija)

     

    16.10. NED
    18:30 – 'Pat i Mat na filmu' (animirana komedija)
    20:30 – 'Zmijska braća' (komedija, drama)

     

    17.10. PON
    18:30 – 'Pat i Mat na filmu' (animirana komedija)
    20:30 – 'Kućna njega' (komedija, drama)