EN HR
  • 23.studeni

    Po prvi put Noć europske kinematografije!

    Kino Europa u utorak, 4. prosinca 2018. u 20 sati bit će domaćin prvog izdanja Noći europske kinematografije, a svečanu proslavu obilježit će besplatna projekcija poljskog filma 'Hladni rat' hvaljenog redatelja Pawela Pawlikowskog.

     

    Noć europske kinematografije (European Cinema Night) novi je projekt Kreativne Europe – potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Između 3. i 7. prosinca ove godine 34 odabrana kina u 27 država članica EU sudjeluju u manifestaciji, a kino Europa jedino je kino koje predstavlja Hrvatsku.

     

    Jedan od najboljih filmova godine 'Hladni rat' vodi nas u poslijeratnu Europu tijekom politički turbulentnih 50-ih. Između pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule razvija se snažna romansa. Oni su potpuno nespojivi, ali osuđeni jedno na drugo. Ova nemoguća ljubavna priča nominirana je za čak pet Europskih filmskih nagrada, a Pawlikowski je proglašen najboljim redateljem u Cannesu. Posebno smo ponosni što je na filmu radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina. Uz Poljsku, Berlin i Pariz dio filmske radnje sniman je u Splitu, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama. Nakon projekcije slijedi razgovor s filmskim kritičarima Jelenom Ostojić i Boškom Piculom, te producenticom Irom Cecić.

     

    Noć europske kinematografije jedinstvena je manifestacija koja će poprimiti specifična obličja na 34 različite lokacije. Svako od 34 događanja organizira po jedno kino-domaćin, koje je međunarodno priznati član mreže europskih kina Europa Cinemas. U slučaju Hrvatske čast je pripala kinu Europa, najpopularnijem zagrebačkom nezavisnom kinu koje je 2016. osvojilo Nagradu za najbolji program koju dodjeljuje gore spomenuta mreža.

     

    . . . . . . . . .

     

    Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. Potprogram MEDIA sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju, a ukupan iznos koji su hrvatski korisnici uspjeli osigurati od 15. rujna 2008. do 22. studenoga 2018. iznosi 6,467.144 eura!

     

    Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske ured je u čijem je fokusu promidžba Potprograma MEDIA Europske komisije i informiranje o njemu. Pruža niz mogućnosti za financiranje filmskih i televizijskih projekata, videoigara i aktivnosti, od edukacije, preko razvoja, do distribucije na filmskim sajmovima, revijama i festivalima.

     

    . . . . . . . . .

     

    Ulaz na svečanu proslavu Noći europske kinematografije i projekciju poljskog filma 'Hladni rat' Pawela Pawlikowskog besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica. Broj ulaznica je ograničen i dostupan do popunjenja dvorane.


    Noć europske kinematografije realizira se uz financijsku podršku Europske komisije i potprograma MEDIA, te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE - Uredom MEDIA Hrvatske.