EN HR
  • 30.siječanj

    Nagrađivani 'Moonlight' i nekonvencionalni 'Neruda'

    Sezona filmskih nagrada u punom je jeku, a dok iščekujemo dodjelu najprestižnijeg zlatnog kipića (Oscara), zakazanu za 26. veljače, našem redovnom repertoaru pridružuju se novi naslovi koji za nagrade konkuriraju u brojnim kategorijama. Uz 'La La Land' (s 14 nominacija za Oscara) i 'Elle' (nominacija za Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice - Isabelle Huppert) koji su na već na našem programu, stiže nam i 'Moonlight' Barryja Jenkinsa kojeg mnogi kritičari prozivaju filmom godine!

     

    Dobitnik Zlatnog globusa za najbolju dramu te čak 8 nominacija za nagradu Oscar, 'Moonlight' prati životnu i vrlo ljudsku priču o odrastanju Afroamerikanca Chirona u tri poglavlja, od djetinjstva do zrele dobi. Pojedini koraci i definirajući periodi njegovog odrastanja prikazani su u rafiniranoj ravnoteži filmske poezije i snage naslovnog karaktera. Uz hvalospjeve kritike i publike, film uspoređuju sa sada već kultnim 'Odrastanjem' R. Linklatera.

     

    'Moonlight' je na našem programu od četvrka, 2. veljače, a od istoga datuma možete pogledati i film 'Neruda', neklasičan portret slavnoga čileanskog pjesnika i nobelovca nominiran za Zlatni globus u kategoriji stranog filma. U filmskoj interpretaciji Pabla Larraína, jednog od najznačajnijih čileanskih redatelja, Nerudu otkrivamo kao strastvenog ljevičara koji, zbog sukoba s dominantnom politikom, postaje progonjen u vlastitoj domovini. U naslovnoj je ulozi poznati čileanski glumac Luis Gnecco, a inspektora koji je Nerudi neprestano za petama tumači Gael García Bernal. 

     

    Još jedan Larraínov nekonvencionalan biografski film dolazi na naš program tjedan dana kasnije (9. veljače) - ‘Jackie’ - u kojem Natalie Portman briljira u ulozi najpoznatije američke Prve dame. Film je ponio nominacije za Oscara u ukupno 3 kategorije: za najbolju glumicu, najbolju kostimografiju i najbolju pjesmu.