EN HR
  • 11.studeni

    Festivalski vodič: Ponedjeljak na 16. ZFF-u

    Filmski početak radnog tjedna donosi nam nagrađivana ostvarenja iz cijelog svijeta u sklopu 16. Zagreb Film Festivala!

     

    U Glavnom dugometražnom programu gledamo dva sjajna kandidata za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Prvi je na redu film 'Kao da je moj sin' (18:30 h) talijanske redateljice Costanze Quatriglio u kojem naša Tihana Lazović briljira u svojoj prvoj međunarodnoj ulozi. Ovo zanimljivo ostvarenje tematizira životne odluke mladog imigranta koji je rastrgan između dvije kulture, a nakon projekcije ostanite na razgovoru s redateljicom i glavnom glumicom.

     

    U 21:00 h ne propustite poslasticu sa Sundancea 'Divljina', redateljski prvijenac slavnog Paula Dana kojeg pamtimo po ulogama u indie-hitovima 'Mala Miss Amerike' i 'Bit će krvi'. Priča o bračnoj krizi mladog para ispričana je iz perspektive njihova sina tinejdžera, a vodi nas u Montanu 1960-ih. U glavnim su ulogama Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal, dok scenarij supotpisuje Danova djevojka, glumica Zoe Kazan ('Moja ljubavna priča').

     

    Nismo zaboravili ni na najmlađe koji će u sklopu festivalske verzije našeg redovnog dječjeg programa Bibijada (12:00 h) gledati estonsku pustolovinu 'Tajna družina Juhograda' o četvero hrabrih mališana u potrazi za lijekom protiv otrova koji odrasle pretvara u djecu.

     

    Natjecateljski program PLUS u kojem mladi biraju za mlade donosi nam danski film 'Moje divlje srce' (16:00 h) u čijem je fokusu snažna i odlučna 17-godišnjakinja Jana. Priča o tinejdžerki koja ima urođenu srčanu manu nosi poruku o upornosti koja nikad ne zastarijeva.

     

    U dvorani Müller održavaju se besplatne projekcije iz popratnih programa Festivali pod reflektorom i Kino u kinu. Prvi je pod reflektorom regionalni div Sarajevo Film Festival (18:00 h) s prigodnih pet kratkiša iz ovogodišnje bosanskohercegovačke produkcije.

     

    Programski novitet u festivalskoj ponudi Kino u kinu posveta je čarima kinematografa u doba kada brojna nezavisna kina zatvaraju svoja vrata. U 20:00 h gledamo dva kratkometražna ostvarenja u kojima posredstvom dokumentaristike i fikcije posjećujemo stara napuštena kina od dalmatinskih otoka ('Kino Otok') do Senegala ('Subotnje kino').