EN HR
  • 20.prosinac

    Danska hipijevska drama u režiji kultnog redatelja

    Od četvrtka, 22. prosinca našem redovnom repertoaru pridružuje se novi naslov: danska hipijevska drama 'Komuna' u režiji Thomasa Vinterberga, danskog filmskog veterana i člana kultne Dogme 95 čiji je 'Lov' iz 2012. ovjenčan Zlatnim globusom i nominacijom za Oscara.

     

    U svom novom ostvarenju Vinterberg gledatelje odvodi u liberalne sedamdesete, u vrijeme u kojem je sve dopušteno, a sloboda se slavi na svakom koraku. Vizualno dojmljiva i angažirana ljudska (melo)drama koja nudi mnogo vibrantnih tema za razmišljanje i razgovor, inspirirana je istinitim događajima iz redateljeva djetinjstva, koje je s roditeljima intelektualcima proveo u živopisnoj akademskoj komuni sjeverno od Kopenhagena, živeći sasvim u duhu vremena brisanja granica u ljubavi, seksu i ostalim životnim 'istraživanjima'.

     

    'Komuna' govori o bračnom paru koji u jeku 1970-ih, dekadi procvata slobodne ljubavi, odlučuje doskočiti dosadi u braku pozivom prijateljima da dosele u njihov dom. No, tolerantno i slobodumno zajedništvo pod istim krovom narušava se kada se suprug zaljubi u mladu studenticu koja također useljava u kuću.

     

    Izuzetno emocionalna i intenzivna gluma karizmatične Trine Dyrholm, koju su redom (na)hvalili i relevantni kritičari, nagrađena je u Berlinu Srebrnim medvjedom za glavnu žensku ulogu, a film je na nedavno održanoj dodjeli Europskih filmskih nagrada osvojio priznanje za najbolju montažu.