EN HR
  • 7.studeni

    15. ZFF: Natjecateljski program PLUS

    Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se u našem kinu po četvrti put. Pet filmova koji se ove godine natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura odabrali su učenici i učenice srednjih škola. Njih jedanaestero činilo je selekcijski žiri koji je pogledao 15 odabranih filmova te izabrao 5 koji će se prikazati u sklopu programa.

     

    U školske klupe vratit će nas filmovi '6. a' i 'Lov na muhe' koji kroz odnose učitelja, djece i roditelja u dvije potpuno drugačije sredine ukazuju na važnost međusobnog razumijevanja te odgovornosti odraslih prema djeci kako u siromašnom makedonskom selu tako i u naprednoj Švedskoj.

     

    Nagrađen na ovogodišnjem Berlinaleu, dugometražni prvijenac španjolske redateljice Carle Simon 'Ljeto 1993.' osvojit će publiku svojom iskrenošću i toplinom koja proizlazi iz nevjerojatne glume i lika šestogodišnje djevojčice Fride koja nakon smrti roditelja odlazi živjeti na selo s ujakom i njegovom obitelji. Priča inspirirana redateljičinim djetinjstvom španjolski je kandidat za Oscara i film koji bez patetike prikazuje traume odrastanja, ali i predivne trenutke koji iz njih mogu proizaći.

     

    Svoje je mjesto u programu pronašla i humoristična drama 'Vincent' o mladom 17-godišnjaku, suicidalnom ekologu i depresivnom zaštitniku prirode kojeg od samoubilačkih misli spašava njegova ekscentrična teta Nikki i luda avantura po Francuskoj. Europska filmska akademija nedavno je nominirala film za "europski Oscar" u kategoriji Najbolja europska komedija. Ovogodišnja posebna vijest je i da će u programu izvan konkurencije biti prikazan dokumentarac 'Lares Penatesque' koji je snimila grupa učenika Klasične gimnazije među kojima su dvije bivše članice žirija programa PLUS!

     

    Među ovogodišnjim filmovima našao se i 'Charlie', dobitnik Nagrade publike na festivalu u Edinburghu te najbolji film za mlade u Zlínu. Film govori o Charlieju, školskom nogometnom talentu pred kojim je blistava sportska budućnost ili ju barem tako vidi njegov otac Paul koji preko sina pokušava ostvariti vlastite propale snove. Svakodnevno forsiranje izvrsnosti, velika očekivanja i očevo prekomjerno uplitanje u njegov život, Charlieju počinju predstavljati stres te otežavati da otkrije i postane ono što stvarno jest – djevojka. Dok javnost drmaju aktualne polemike koje je izazvala Istanbulska konvencija i korištenje fraze rodna ideologija nastale u konzervativnim krugovima, ovaj će film izvrsno pokazati stvarne probleme transrodne djece koje se osim s društvom i roditeljima moraju boriti s vlastitom disforijom i osjećajem nepripadnosti koja u Charlievom slučaju graniči s potpunom društvenom nevidljivošću.