EN HR
 • 7.studeni

  15. ZFF: Bibijada nas vodi u Švedsku!

  Svakim novim izdanjem Zagreb Film Festivala, djeca i mladi dobivaju sve više pažnje pa će tako i ove godine najmlađa publika u programu Bibijada moći uživati u filmovima primjerenima za svoj uzrast. Na 15. izdanju ZFF-a očekuje nas filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput 'Pipi Duge Čarape'.

   

  Program Bibijada na velika platna našeg kina donosi 7 dugometražnih naslova za djecu, a u programu se nalazi i horor za mlade, 'Soba 213', temeljen na nagrađivanom švedskom bestseleru koji je osvojio srca hrabrih mališana na mnogim prestižnim festivalima od Toronta do Züricha. Jedan od trenutno najomiljenijih dječjih filmova 'Cloudboy' istražuje odnos između čovjeka, životinja i prirode te važnost i ljepotu suživota obilježenog poštovanjem i odgovornosti prema prirodi kroz lik povučenog dječaka Niilasa i njegove novootkrivene Saami obitelji.

   

  Topla drama 'Moja sestra mršavica' redateljice Sanne Lenken s dozom humora progovara o poremećaju u prehrani mlade klizačice Katje koja je svojoj bucmastoj i pomalo neobičnoj 12-godišnjoj sestri Stelli oduvijek bila uzor. Film je 2015. osvojio Kristalnog medvjeda za najbolji film u programu Generacija Kplus na Berlinaleu.

   

  Jednu od najomiljenijih dječjih likova diljem svijeta Pipi Dugu Čarapu, nastalu u mašti švedske autorice Astrid Lindgren, gledat ćemo u filmskoj ekranizaciji iz 1969. godine. Pipin neposlušni karakter i nemar prema autoritetu odraslih podigli su puno prašine 1945. kada je knjiga objavljena jer se tada smatralo kako bi književnost za djecu trebala služiti kao moralni primjer i sredstvo odgoja, a koliko je njezin lik inspirativan i dalje govore brojne filmske adaptacije.

   

  U sklopu ovogodišnje Bibijade prikazujemo još jedan švedski dječji klasik iz 1967. godine, Hugo i Josefin o povučenoj djevojčici Josefin koja s majkom i ocem svećenikom odlazi živjeti na selo, a ondje upozna Huga, neobičnog dječaka slobodna duha. Za svaku je preporuku i humoristična avantura 'Moje grčko ljetovanje' o dječaku Tsatsikiju iz Stockholma koji ljetne praznike provodi kod oca u idiličnom mjestašcu na Kreti.

   

  Dobitnik Nagrade Europskog udruženja filma za djecu (ECFA), 'Eskil i Trinidad' govori o prijateljstvu nesuđenog 11-godišnjeg hokejaša Eskila i ekscentrične Trinidad koja živi na rubu grada i privlači podsmjehe lokalnih stanovnika. S njome Eskil otkriva svoju pravu strast, pomorstvo, te joj se pridružuje u izgradnji broda kojim će otploviti na Karibe.

   

  Ulaz na sve projekcije je slobodan do popunjenja kapaciteta dvorane.

Izdvojeno