EN HR
 • Parižanka

  Montparnasse Bienvenüe (Jeune femme)

  Info

  Redatelj: Léonor Serraille
  Scenarist: Léonor Serraille
  Producent: Sandra Da Fonseca
  Produkcijska kuća: A Blue Monday Productions
  Direktor fotografije: Émilie Noblet
  Montaža: Clémence Carré
  Glumci: Laetitia Dosch, Grégoire Monsaingeon, Souleymane Seye Ndiaye, Léonie Simaga, Nathalie Richard, Erika Sainte, Lilas-Rose Gilberti-Poisot, Audrey Bonnet

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 97'

  Sinopsis

  „Nisam jako pametna, ali sam iskrena“, kaže 30-godišnja Paula po povratku u Pariz nakon dugog izbivanja. Gledatelj će uskoro otkriti da njezina percepcija same sebe i nije pretjerano pouzdana. Praznog novčanika, bez planova za budućnost i mjesta za prespavati, Paula je odlučna u jednoj stvari – započeti novi život u Parizu. Nepodnošljivo nonšalantna, Paulina omiljena metoda preživljavanja je improvizacija; i mnogo entuzijazma. No puno će stvari poći nizbrdo za slobodoumnu junakinju. Film je u programu Izvjestan pogled u Cannesu nagrađen Zlatnom kamerom. Léonor Serraille tek je druga ženska dobitnica te prestižne nagrade. Vrijedno je spomenuti i da je kreativni dio ekipe ovog filma hvaljenog zbog zaokružene, slojevite i intrigantne junakinje, gotovo u potpunosti sačinjen od ženskih autorica.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2017 – Un Certain Regard – Caméra d'Or

  Životopis redatelja

  Léonor Serraille francuska je scenaristica i redateljica. Nakon studija scenaristike na Pariškoj filmskoj školi La Fémis, radila je kao scenaristica na raznim filmovima. Druga je ikad ženska redateljica koja je osvojila Zlatnu kameru u Cannesu (Montparnasse Bienvenüe).

  Film prikazujemo u sklopu Glavnog natjecateljskog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr. 

Izdvojeno