EN HR
  • HBO Specijal: Gorući grm - U sjećanje na Jana Palacha

    Horící ker

    Info

    Redatelj: Agnieszka Holland
    Scenarist: Stepán Hulík
    Producent: Tomas Hruby, Pavla Kubeckova
    Produkcijska kuća: Etamp Film Production, HBO, Nutprodukce
    Direktor fotografije: Rafal Paradowski, Martin Strba
    Montaža: Pavel Hrdlicka
    Glazba: Antoni Lazarkiewicz
    Glumci: Tatiana Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach

    Zemlja: Češka
    Godina: 2013.
    Trajanje: 84'

    Sinopsis

    Drama o uznemirujućem djelu Jana Palacha koji se spalio protestirajući zbog okupacije Čehoslovačke 1969. g. Dagmar Burešová zastupala je njegovu obitelj na postupku protiv člana komunističkog parlamenta koji je popljuvao Janovu žrtvu.

     'Gorući grm' trodijelna je miniserija koju je za HBO režirala svjetski poznata redateljica Agnieszka Holland. Snimljena prema stvarnim događajima i likovima, ova se drama fokusira na alarmantno djelo studenta Jana Palacha koji se spalio protestirajući zbog sovjetsk okupacije Čehoslovačke 1969. g. Poslije je odvjetnica Dagmar Burešová preuzela njegovu ostavštinu zastupajući njegovu obitelj u postupku protiv člana komunističkog parlamenta koji je obeščastio Palachovu žrtvu. Borba za slobodu, moralni principi i izdržljivost u vremenu očaja doveli su do ujedinjenja ugnjetavane nacije, koja je porazila totalitaristički režim dvadeset godina poslije.

    20. godišnjica Palachove smrti inspirirala je novu generaciju studenata da počnu proteste koji su doveli do pada komunizma u Čehoslovačkoj, kao i do pada Željezne zavjese u Europi. Odvjetnica Dagmar Burešová koja je provela život braneći procesuirane vođe opozicije postala je prva ministrica pravosuđa u slobodnoj Čehoslovačkoj.

    U sklopu projekcije gledat ćemo prvu epizodu mini-serije u trajanju od 84 minute. 

    Životopis redatelja

    Agnieszka Holland rođena je u Varšavi, Poljska, 1948. godine. Diplomirala je na filmskoj akademiji FAMU u Pragu te je svoju karijeru započela asistirajući Krzysztofu Zanussiju i Andrzeju Wajdi. Surađivala je s Krzysztofom Kieslowskim na scenariju njegove trilogije 'Tri boje'. Njezin film 'Gorączk' prikazan je u natjecateljskom dijelu Berlinalea 1981. godine, iste godine kada je emigrirala u Pariz. Od tada je režirala više od 30 filmova, osvajajući nagrade Emmy, Zlatni globus, Zlatni lav i BAFTA. Njezini filmovi 'In Darkness', 'Europa Europa' i 'Bittere Ernte' bili su nominirani za nagradu Oscar.

    U organizaciji Veleposlanstva Republike Češke, Hrvatsko-češkog društva i HBO Adria. Ulaz je slobodan.