EN HR
 • Amelie u bijegu

  Amelie Rennt

  Info

  Redatelj: Tobias Wiemann
  Scenarist: Natja Brunckhorst
  Producent: Mia Kasalo, Samuel Girardi, Susanne Bormann, Denis Moschitto, Jasmin Tabatabai
  Produkcijska kuća: Lieblingsfilm, helios sustainable films
  Direktor fotografije: Martin Schlecht
  Montaža: Andreas Radtke
  Glumci: Mia Kasalo, Samuel Girardi, Susanne Bormann, Denis Moschitto, Jasmin Tabatabai

  Zemlja: Njemačka, Italija
  Godina: 2017.
  Trajanje: 97'

  Sinopsis

  Trinaestogodišnja Amelie za sebe misli da je čvrsta cura iz velegrada i vrlo vjerojatno je najtvrdoglavija djevojka u cijelom Berlinu. Ona nikome ne dozvoljava da joj govori što da radi, a ponajmanje svojim roditeljima. No nakon još jednog napadaja astme oni je pošalju u posebnu kliniku u planinama – i to protiv njezine volje. Amelie ubrzo bježi u planine gdje sreće petnaestogodišnjeg Barta koji spremno postaje njezin suputnik, a pokaže se da je tvrdoglav baš kao i ona. Kako bi došli do ljekovitih moći tradicionalnog ivanjskog krijesa, odlaze do samog planinskog vrhunca, a riskantni uspon pretvara se u smionu i emocionalnu pustolovinu. Film je nagrađen posebnim priznanjem u programu Generacija Kplus na Berlinaleu 2017. godine i na festivalima u Zlínu, Chicagu i Kyotu, a prikazan je i na Giffoniju i TIFF Kids.

  Nagrade i festivali

  Berlinale 2017 – Special Mention in Generation Kplus; Zlín Film Festival 2017 – Golden Slipper for Best Feature; Giffoni Film Festival 2017; TIFF Kids 2017; Chicago Int’l Children’ Film Festival 2017 – Best Screenplay; Cinema in Sneakers ECFA 2017 – Jury and Audience Award; Kyoto Int’l Children’s Film Festival 2017 – Grand Prix

  Životopis redatelja

  Tobias Wiemann od 2008. godine radi na velikim filmskim projektima u produkcijskoj tvrtki Barefoot Films. Autor je filma Großstadtklein, a njegov film Priče o čovjeku koji je htio upoznati strah braće Grimm proglašen je najuspješnijom televizijskom bajkom 2015. godine.

Izdvojeno