Ulica u Palermu

Street in Palermo
Emma Dante2013 Italija, Švicarska, Francuska, 92' 15

Redateljica: Emma Dante
Scenarij: Emma Dante, Giorgio Vasta
Uloge: Emma Dante, Alba Rohrwacher, Elena Cotta, Renato Malfatti
Produkcija: Vivo Film, Offside, Ventura Films, Rai Cinema, Slot Machine, Radiotelevisione Svizzera di Lingua Italiana

O filmu

Renomirana talijanska kazališna redateljica Emma Dante svojim prvim filmom “Ulica u Palermu” gledateljima daje zanimljiv uvid u zatvoreno sicilijansko društvo. U preuskoj uličici u Palermu susreću se dva automobila: u jednom se nalazi par lezbijki, a u drugom lokalna ostarjela udovica s članovima svoje obitelji. Ni jedna strana ne želi propustiti prolaz pa će ova sitna situacija prerasti u veličanstveno propitivanje upornosti. Ovaj duhovit i istovremeno uznemirujući film osvojio je nagradu za najbolju žensku ulogu (Elena Cotta) na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, dok jednu od glavnih uloga nosi jedna od najboljih mladih talijanskih glumica Alba Rohrwacher.

O redateljici

Emma Dante višestruko je nagrađivana kazališna redateljica. Godine 1999. osnovala je vlastiti kazališni ansambl, a uspjehe postiže i na drugim područjima: u operi, uređivanju izložbenih prostora i književnosti (uključujući i dječju literaturu). Kao kazališna redateljica inspiraciju crpi iz rodne Sicilije. Njezin cjelovečernji prvijenac, “Ulica u Palermu” (2013.), premijerno je prikazan u glavnom programu Venecijanskog filmskog festivala.

Nagrade i festivali

Göteborg FF 2014 – najbolji debitantski film
Venice FF 2013 – nagrada Coppa Volpi za najbolju glumicu (Elena Cotta), nagrada Lina Mangiacapre za režiju, nagrada Soundtrack Stars (Emma Dante), nagrada Vittorio Veneto (Emma Dante), nagrada Passinetti za glumu (Alba Rorhwacher i Elena Cotta)
Toronto IFF 2013
BFI London 2013

Iz kritika

(…) po svojoj dramatičnosti i originalnosti, ‘Ulica u Palermu’ svakako se ubraja među najbolje talijanske filmove u 2013. godini. – Lee Marshall, Screen Daily

Budite prvi koji će recenzirati “Ulica u Palermu”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još nema korisničkih recenzija.