Film pogledajte na ondemand.kinomeetingpoint.ba ovdje.

Slatki snovi

Ena Sendijarević2023 Nizozemska, Švedska, Indonezija, Francuska98'

Redatelj: Ena Sendijarević
Scenarij: Ena Sendijarević
Uloge:
Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Florian Myer, Muhammad Khan, Hans Dagelet, Rio den Haas, Peter Faber, Verdi Solaiman
Produkcija: Lemming Film, Platform Produktion, VPRO, Film i Väst, Tala Media

O filmu

Indonezija, kraj kolonijalne ere. Vlasnik plantaže šećera Nizozemac Jan i njegova supruga Agathe na vrhu su hranidbenog lanca. Kada Jan iznenada umre, Agathin privilegirani status nađe se u opasnosti te ona prisili svog otuđenog sina Cornelisa i njegovu suprugu da se vrate iz Europe i preuzmu obiteljski posao. Cornelis brzo otkriva svoje progresivne planove, ali kada Janova oporuka otkrije da na čelo imanja dolazi njegova ljubavnica Siti, prosvijećene vrijednosti prve dolaze na panj. Ova raskošna i nemilosrdna nadrealistička satira o padu europskog kolonijalizma drugi je film redateljice Ene Sendijarević (Negdje lijepo – ZFF 2019.), a nagrađena je za najbolju glumačku izvedbu (Renée Soutendijk) u Locarnu.

O redateljici

Bosanska redateljica s adresom u Amsterdamu. Autorica je nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova, uključujući Nemir (2014.) i Uvoz (2016.) koji su prikazani na ZFF-u. Filmovi su joj uvršteni na međunarodne festivale u Torontu, Rotterdamu, Palm Springsu i Cannesu (15 dana autora). Njezin cjelovečernji prvijenac Negdje lijepo (ZFF 2019.) apsurdistički je film ceste koji su kritičari uspoređivali s filmovima Jima Jarmuscha, a nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji film i posebnim priznanjem žirija u Rotterdamu.

Nagrade i festivali

Locarno Film festival – Pardo for Best Performance (Renée Soutendijk)
Toronto Int’l Film Festival
Sarajevo Film Festival