Saulov sin

Son of Saul
László Nemes2015 Mađarska, 107' 15
play 8.0 8.0 1 glas

Lászlo Nemes postao je redatelj o kojem se priča čim je njegov debitantski film 'Saulov sin' uvršten u glavni program Festivala u Cannesu 2015. godine, uglavnom rezerviranom za etablirana redateljska imena. Za originalan i nevjerojatno moćan prikaz horora Holokausta tada mu je u Cannesu dodijeljen Grand Prix i nagrada FIPRESCI, a nešto kasnije osvojit će i Zlatni globus i Oscara za najbolji strani film. Ovom filmu o zatvoreniku koncentracijskog logora koji ne odustaje od pokušaja da preminulom dječaku osigura dostojanstven pokop dodijeljeno je preko 60 filmskih nagrada.

Od 6. do 9. svibnja film ‘Saulov sin’ gledajte besplatno!
KOD za besplatno gledanje je: SAUL i aktivan je od 6. svibnja u 19 sati.

Uživajte! #mislistogledas

Redatelj: László Nemes
Scenarij: László Nemes, Clara Royer
Uloge: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont
Produkcija: Laokoon Filmgroup

O filmu

Lászlo Nemes postao je redatelj o kojem se priča čim je njegov debitantski film “Saulov sin” uvršten u glavni program Festivala u Cannesu 2015. godine, uglavnom rezerviranom za etablirana redateljska imena. Za originalan i nevjerojatno moćan prikaz horora Holokausta tada mu je u Cannesu dodijeljen Grand Prix i nagrada FIPRESCI, a nešto kasnije osvojit će i Zlatni globus i Oscara za najbolji strani film. Ovom filmu o zatvoreniku koncentracijskog logora koji ne odustaje od pokušaja da preminulom dječaku osigura dostojanstven pokop dodijeljeno je preko 60 filmskih nagrada.

O redatelju

László Nemes prvi je mađarski redatelj nagrađen Zlatnim globusom i drugi s osvojenim Oscarom, a ova prestižna priznanja pripala su mu u kategoriji stranog filma za hvaljeni cjelovečernji prvijenac “Saulov sin” (2015.). Radio je kao asistent slavnog Béle Tarra, nakon čega upisuje studij režije u New Yorku. Njegov drugi dugometražni film, “Prije mraka” (2018.), konkurirao je za Zlatnog lava na venecijanskoj Mostri, gdje je osvojio Nagradu FIPRESCI.

Nagrade i festivali

Oscar 2016 – najbolji strani film
Zlatni globus 2016 – najbolji strani film
Cannes FF 2015 – Grand Prix, Nagrada FIPRESCI, nagrada François Chalais, nagrada Vulcain za najboljeg tehničkog umjetnika
Nagrade BAFTA – najbolji strani film
Sarajevo Film Festival 2015 – posebno priznanje
Zagreb Film Festival 2015 – Zlatna kolica za najbolji film

Iz kritika

Izvanredan, osuđujući pogled na zlo u Auschwitzu. – The Guardian
Debitant koji dospije direktno u glavni natjecateljski program Cannesa – učinio je nešto kako treba. Zadivljujuće! – The Hollywood Reporter

Upišite recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Recenzije korisnika

 1. dinkopepe

  Mučna tema, ali film je fenomenalan. Uzme te od prve kadar sekvence, koja kao da se nastavlja na njegov kratkometražni With a Little Patience (2007), i ne pušta do kraja.

  1+
  8,0 rating

  Mučna tema, ali film je fenomenalan. Uzme te od prve kadar sekvence, koja kao da se nastavlja na njegov kratkometražni With a Little Patience (2007), i ne pušta do kraja.

  1+