Ovnovi

Rams
Grímur Hákonarson2015 Island, Danska, 93' 12
play 8.5 8.5 2 glasa

Kada je premijerno prikazan u Cannesu 2015. godine, film “Ovnovi” Islanđanina Grímura Hákonarsona, dočekan je kao senzacija. Prateći hvalospjeve žirija i publike, priznanje za najbolji film dodijelio mu je i žiri programa Izvjestan pogled, a uslijedilo je još tridesetak nagrada na festivalima diljem svijeta. Pet godina poslije, film o dva brata koji ne razgovaraju već četrdeset godina, na dobrom je putu da postane klasik europske kinematografije, a sasvim sigurno već je zaslužan što je islandska kinematografija danas među najzanimljivijima na svijetu.

Redatelj: Grímur Hákonarson
Scenarij: Grímur Hákonarson
Uloge: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving
Produkcija: Netop Films

O filmu

“Ovnovi” je drugi film Grímura Hákonarsona i jedan od najboljih primjera plodne i kvalitetne islandske kinematografije kojoj svjedočimo već godinama. Više od trideset festivalskih nagrada, među kojima su i glavna nagrada programa Izvjestan pogled u Cannesu 2015, glavne nagrade na festivalima u Zürichu i Ljubljani te kandidatura za Oscara, kao i izvrsne kritike, govore da je riječ o filmu koji se ne propušta. U središtu priče su dva brata koji žive na susjednim farmama i ne razgovaraju već 40 godina. Međutim kada njihova stada ovnova dođu u opasnost, braća će pokušati pronaći zajednički jezik.

O redatelju

Grímur Hákonarson jedan je od najzanimljivijih autora male, ali uzbudljive islandske kinematografije, koja posljednjih godina kontinuirano donosi niz uspješnih i kvalitetnih ostvarenja. Hákonarson je diplomirao na slavnoj praškoj Filmskoj akademiji (FAMU), a za kratki film “Wrestling”, premijerno prikazan u Locarnu, dobio je 25 nagrada širom svijeta. Za film “Ovnovi” osvojio je Grand Prix u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2015.

Nagrade i festivali

Palm Springs IFF 2016 – FIPRESCI nagrada za najboljeg glumca
Islandski kandidat za Oscara 2015 u kategoriji najboljeg stranog filma
Cannes FF 2015; program Izvjestan pogled – najbolji film
Denver IFF 2015 – najbolji film
Transilvanija 2015 – posebno priznanje, nagrada publike
Thessaloniki FF 2015 – najbolji film

Iz kritika

Mali klasik, ništa manje. – Sight & Sound
Hákonarson potvrđuje da majstorski razumije svoj materijal – nešto poput ruralnog Kena Loacha. – Eye For Film

Upišite recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Recenzije korisnika

 1. Filmowski

  Dva otuđena brata moraju se pomiriti kako bi spasili ono što im je najdraže: svoje ovce. Zvuči tako dobro da ne može biti loše.

  1+
  9,0 rating

  Dva otuđena brata moraju se pomiriti kako bi spasili ono što im je najdraže: svoje ovce. Zvuči tako dobro da ne može biti loše.

  1+
 2. Sanja

  Odličan: topao, dinamičan.
  Pogledajte

  0
  8,0 rating

  Odličan: topao, dinamičan.
  Pogledajte

  0