Nova prijateljica

Une nouvelle amie
François Ozon2014 Francuska105' 15

Redatelj: François Ozon
Scenarij: François Ozon (prema romanu Ruth Rendell)
Uloge: Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphaël Personnaz
Produkcija: Mandarin Films, FOZ

O filmu

François Ozon francuski je redatelj koji kroz svoju bogatu i raznovrsnu filmografiju često nastoji biti provokativan. Zadire ispod površine suvremene francuske buržoazije i izlaže njihove obmane, fetiše i skrivene čežnje. U filmu “Nova prijateljica”, temeljenu na romanu Ruth Rendell, donosi priču o ženi koja će nakon što joj premine najbolja prijateljica otkriti neobičnu tajnu njezina supruga. “Melodrama s nestašnim humorom i decentnim tragom hičkokovske neizvjesnosti”, kako film naziva kritičar The Hollywood Reportera, donosi i izvrsne uloge Romaina Durisa (“Otkucaj koji je moje srce preskočilo”) i Anaïs Demoustier (“Alice i gradonačelnik”).

O redatelju

François Ozon (rođen 1967.) jedan je od najistaknutijih i najplodnijih francuskih redatelja srednje generacije. Međunarodnu prepoznatljivost stekao je nagrađivanim filmovima “8 žena” (2002.) i “Bazen” (2003.). Njegove filmove često karakterizira britka satirička dosjetljivost, a tematskim i žanrovskim odabirima ne prestaje iznenađivati publiku i kritiku. Film “Milošću božjom” na Berlinaleu mu je priskrbio Srebrnog medvjeda.

Nagrade i festivali

Nagrade César 2015 – nominacija za najboljeg glumca i najbolju kostimografiju
Nagrade Lumiere 2015 – nominacija za najboljeg glumca
San Sebastián IFF 2014 – nagrada Sebastiane za najbolji film
London FF 2014
Ghent FF 2014

Iz kritika

Neobično dirljiv. – Justin Chang, Variety
Spaja realnost melodrame s nestašnim humorom i decentnim tragom hičkokovske neizvjesnosti. – David Rooney, The Hollywood Reporter

Budite prvi koji će recenzirati “Nova prijateljica”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još nema korisničkih recenzija.