Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki
Juho Kuosmanen2016 Finska, Njemačka, Švedska, 92' 12

Olli je slavan boksač i nacionalni heroj u središtu medijske pažnje, skroman i talentiran, Olli je posebno sretan jer je zaljubljen! Svu toplinu i suptilnu duhovitost ove istinite epizode iz života finskog boksača na film je dirljivo i uvjerljivo prenio debitant Juho Kuosmanen. Njegovu vještinu nagradila je Europska filmska akademija dodijelivši mu priznanje za filmsko Otkriće godine.

Redatelj: Juho Kuosmanen
Scenarij: Mikko Myllylahti, Juho Kuosmanen
Uloge: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff
Produkcija: Aamu Film Company, One Two Films, Film Väst, Tre Vänner Produktioner

O filmu

Film prati epizodu iz života čuvenog boksača Ollija Mäkija, koji se 1962. nenadano nađe u centru medijske pažnje kao prvi Finac koji će se boriti za titulu svjetskog prvaka u perolakoj kategoriji. Iznimno talentiran i skroman, Olli je zatečen ulogom nacionalnog heroja u koju su ga smjestili menadžer i mediji. Pored toga on je zaokupljen nečim mnogo važnijim: upravo je pronašao ljubav svog života. Ova reska i duhovita kritika medijske mašinerije i zabavne industrije opsjednute spektaklom, iznad svega je topla priča o čovjeku kojem je ljubav bila bitnija od lovorika i prolaznosti slave. Film je bio finski kandidat za Oscara i pobjednik programa Izvjestan pogled Festivala u Cannesu 2016. godine.

O redatelju

Juho Kuosmanen finski je redatelj s poljem djelovanja u filmu, televiziji, kazalištu i operi. Za svoje kratkometražne filmove osvojio je nekoliko nagrada na raznim festivalima, među kojima je i Međunarodni filmski festival u Locarnu. Njegov diplomski film, srednjemetražno igrano ostvarenje “The Painting Sellers” (2010.), osvojio je nagradu kanskog programa Cinéfondation. “Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija” (2016.) njegov je prvi dugometražni film.

Nagrade i festivali

Cannes FF 2016; program Izvjestan pogled – najbolji film
Europske filmske nagrade 2016 – nagrada Europsko otkriće godine
Toronto FF 2016
Finski kandidat za Oscara za najbolji strani film
Chicago IFF – nagrada Zlatni Hugo u kategoriji novih redatelja

Iz kritika

Beskrajno human i šarmantan film. – Peter Bradshaw, The Guardian
Film koji se bavi životnim zadovoljstvima i poteškoćama na način koji nas neprestano iznenađuje. – Kenneth Turan, Los Angeles Times
Rijedak primjer sportske drame u kojoj je ono što je u srcu mnogo važnije od onoga na terenu. – Nick Evan-Cook, One Room With a View

Budite prvi koji će recenzirati “Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Još nema korisničkih recenzija.