Mediterranea

Mediterranea
Jonas Carpignano2015 Italija, Francuska, SAD, Njemačka, Katar107’ 15

Redatelj: Jonas Carpignano
Scenarij: Jonas Carpignano
Uloge: Koudous Seihon, Alassane Sy, Pio Amato, Francesco Papasergio
Produkcija: Good Films, DCM Productions, Good Lap Production, Le Grisbi Productions

O filmu

Kako bi prehranio svoju obitelj, Ayiva napušta svoj dom u Burkini Faso te uz pomoć krijumčara s prijateljem Abasom kreće na težak put prema Europi. Izvukavši se iz mnogih po život opasnih situacija, uključujući pljačkaše, oluju i uhićenje, dvojica prijatelja napokon stižu u Italiju. No život koji ih čeka mukotrpan je i pun izrabljivanja. Dok se nepokolebljivi Ayiva prilagođava novoj situaciji, Abas teško prihvaća nepravedne životne uvjete. Slojevite glumačke izvedbe stapaju se s opservacijskim, gotovo dokumentarističkim pristupom snimanja u intenzivno emotivni prikaz danas posebno aktualnih društvenih previranja. Suptilnu glazbenu podlogu u suradnji sa skladateljem Danom Romerom potpisuje Benh Zeitlin, redatelj filma ‘Zvijeri južnih divljina’.

O redatelju

Jonas Carpignano rođen je u New Yorku, u obitelji talijansko-karipskog porijekla. Njegovi kratki filmovi prikazani su na brojnim renomiranim festivalima poput Cannesa i Venecije, gdje je 2011. Carpignano osvojio i nagradu Controcampo. U dugometražnoj igranoj formi debitira filmom ‘Mediterranea’ (2015.), premijerno prikazanim na Tjednu kritike u Cannesu. Nagrađivana ‘Ciambra’ (2017.) bila je talijanski kandidat za Oscara.

Nagrade i festivali

LUX 2015 – jedan od 3 finalista
Cannes FF 2015; program Međunarodni tjedan kritike
München IFF 2015 – Nagrada One Future – posebno priznanje

Iz kritika

Kad bi se film tako bogat i razumljiv kao ‘Mediterranea’ pojavio svaki put kada o njegovoj temi čitamo u novinama, možda bi svi svjetski problemi mogli biti riješeni. – Jordan Hoffman, The Guardian

Budite prvi koji će recenzirati “Mediterranea”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još nema korisničkih recenzija.