Lekcija

Urok
Kristina Grozeva, Petar Valchanov2014 Bugarska, Grčka105’

Redatelji: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Scenarij: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Uloge: Margita Gosheva, Ivan Burnev, Ivanka Bratoeva, Ivan Savov
Produkcija: Abraxas Film, Graal Film, Little Wing

O filmu

Jedan od najhvaljenijih europskih filmova 2014. godine, “Lekcija”, u režiji danas renomiranog bugarskog autorskog dvojca Kristine Grozeve i Petra Valčanova (“Glory”, “Father”), donosi priču o principijelnoj Nadeždi čija će uvjerenja doći na kušnju kada se sama nađe u bezizlaznoj situaciji. Nadežda je mlada profesorica engleskog i u svojim je moralnim stavovima jednako nepopustljiva prema sebi samoj kao prema drugima. No kada se nađe u teškoj financijskoj situaciji: zbog propuštene uplate banci njezinoj obitelji zaprijeti deložacija, a pasivni muž alkoholičar ne čini ništa kako bi joj pomogao – pod pritiskom će početi popuštati i njezini plemeniti principi. Grozeva i Valčanov s humorom i bez uljepšavanja raspredaju priču o borbi između osobnih vrijednosti i teških životnih okolnosti.

O redateljima

Kristina Grozeva je rođena u Sofiji. Diplomirala je novinarstvo na Sveučilištu u Sofiji. Petar Valchanov je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Sofiji. Zajednički autorski rad započeli su na dokumentarnom filmu “Parabola života” i kratkom filmu “Skok”, a njihov hvaljeni prvi dugometražni igrani film “Lekcija” otvorio im je vrata na međunarodnu filmsku scenu. Nakon filma “Lekcija” uslijedili su i nagrađivani “Slava” (2016) i “Otac” (2019).

Nagrade i festivali

San Sebastián IFF 2014 – nagrada za najbolje debitante
Göteborg FF 2015 – nagrada za najbolje debitante
Nagrade bugarske filmske akademije 2015 – najbolji film, režija i glumica (Margita Gosheva)
Nominacija za Nagradu LUX 2015

Iz kritika

Fascinantno mračna priča o moralnosti. Snažna drama o profesorici koja pokušava usaditi moral u svoje učenike, dok se istovremeno bori s vlastitim prijestupima. – Peter Bradshaw, The Guardian
Naturalistički stil pripovjedanja neprimjetno zadivljuje. – Joe Leydon, Variety

Budite prvi koji će recenzirati “Lekcija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Još nema korisničkih recenzija.