Ovaj film se može pogledati samo na teritoriju Republike Hrvatske. Više informacija potražite na www.zff.hr.

La Vedova Nera

fiume, Julian McKinnon2023 Francuska21'

Redatelji: fiume, Julian McKinnon
Scenarij: fiume, Julian McKinnon
Uloge: Siro Predrozzi, Marina De Van, Ifig Brouard, Aurelien Deseez, Guilhem Chamboredon, Frédéric Morin
Produkcija: Melodrama

O filmu

Dok vozi bicikl ulicama nepoznatoga grada, mladog talijanskog studenta Alfreda zatječe oluja. Tragajući za skloništem, začuje neobičan zov koji dopire iz pornografskog kina koje kao da je došlo iz nekog drugog vremena. Vođen svojim fantazijama, Alfredo uskoro postaje zarobljenik opasne igre koja se odvija u prostoru kina.

O redateljima

fiume snima aktivističke, dokumentarne i igrane filmove, videozapise sastavljene od arhivskih snimki i sjećanja. Njegov prvi film, Héroïnes (2022.), prenosi priču o fotografkinjama Claude Cahun i Marcel Moore i njihovom pokretu otpora protiv nacizma u Jerseyju 1940-ih. Nakon giallo filma La Vedova Nera nastavlja slijediti svoju strast prema žanrovskim filmovima.

Julian McKinnon (1986.) scenarist je koji živi i radi u Marseillu. Njegova suradnja s francuskim filmskim umjetnikom i aktivistom fiumeom izaziva dominantne prikaze roda i slobode djelovanja iz subverzivne queer perspektive. U svom zajedničkom radu spajaju različite filmske stilove, od nadrealizma, vampirskog filma do talijanskoga gialla. La Vedova Nera njihova je druga suradnja i ujedno Julianov redateljski debi.

Nagrade i festivali

Locarno Film Festival