Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
Roy Andersson2014 Švedska, Norveška, Francuska, Njemačka, , 100' 12
play 7.0 7.0 1 glas

Neovisno o tome sjedimo li u kontemplaciji ili nam dani prolaze munjevitom brzinom, ovih se dana više no ikad možemo poistovjetiti s naslovom ovog filma Roya Anderssona. S izvrsnim smislom za apsurdni crni humor, Andersson u svom prepoznatljivom statičnom vizualnom stilu donosi niz naizgled nepovezanih anegdota u kojima propituje ljudskost, komunikaciju i smisao života. U vremenu velike neizvjesnosti, kada nam se neprekidno nameće pitanje egzistencije, potreban nam je autor poput Anderssona i ponavljajuća izjava njegovih čudnovatih filmskih junaka “drago mi je čuti da si dobro”.

Od 19. do 22. travnja film ‘Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju’ gledajte besplatno!
KOD za besplatno gledanje je: GOLUB i aktivan je od 19 sati.
#ostanidoma uz #kinoeuropaonline

Redatelj: Roy Andersson
Scenarij: Roy Andersson
Uloge: Holger Andersson, Nils Westblom, Charlotta Larsson, Viktor Gyllenberg
Produkcija: Roy Andersson Filmproduktion AB

O filmu

Šveđanin Roy Andersson (“Ti koji živiš”) jedan je od najoriginalnijih redatelja suvremene nezavisne kinematografije, a za svoju nadrealnu crnu komediju “Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju” nagrađen je Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskom festivalu. Andersson donosi mješavinu apsurdnog i urnebesno bezizražajnog humora, šoka i posvemašnjeg horora koja se može usporediti s Montyjem Pythonom i dramama Samuela Becketta. Njegovo originalno ostvarenje implicira snažnu optužbu čovječanstva i njegovog zapanjujućeg manjka empatije.

O redatelju

Roy Andersson ističe se osebujnim stilom kojim dominiraju precizni statični kadrovi, apsurd i pomaknuti humor, ali uz izrazito humanističku poruku. Status nezaobilaznog imena za kritiku i filmofile ostvaruje trilogijom “Pjesme s drugog kata” (2000.), “Vi živući” (2007.) i” Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju” (2014.), za koji je u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom. Na istom je festivalu za film “O beskraju” 2019. osvojio Srebrnog lava za režiju.

Nagrade i festivali

Europske filmske nagrade 2015 – najbolja europska komedija
Venice FF 2014 – Zlatni lav
Toronto FF 2014
Fribourg IFF 2015

Iz kritika

Veličanstvena metafizička burleska! – Xan Brooks, The Guardian
Divno neobičan. – Peter Debruge, Variety
Ne sjećam se filma u kojem je ljudska nesreća prikazana tako zabavno kao u Anderssonovom remek-djelu. – Jurica Pavičić, Jutarnji list

Upišite recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Recenzije korisnika

 1. dinkopepe

  Zakucani, dubinski kadar. Surealna gluma i situacije. Roy Andersson!

  1+
  7,0 rating

  Zakucani, dubinski kadar. Surealna gluma i situacije. Roy Andersson!

  1+