Alpe

Alps
Yorgos Lanthimos2011 Grčka, Francuska93' 15

Redatelj: Yorgos Lanthimos
Scenarij: Yorgos Lanthimos, Efthimis Filippou
Uloge: Aggeliki Papoulia, Aris Servetalis, Ariane Labed, Johnny Vekris
Produkcija: Haos Film

O filmu

Grčki redatelj Yorgos Lanthimos privukao je pažnju međunarodne javnosti svojim uznemirujućim filmom “Dogtooth” (hrv. “Očnjak”) nominiranim za Oscara za najbolji strani film 2011. godine. U središtu Lanthimosova sljedećeg filma “Alpe” posebno je društvo čiji članovi zamjenjuju mrtve osobe njihovim obiteljima i prijateljima. “Još niste vidjeli ništa takvo” (IndieWIRE), “autor koji ima nešto originalno reći na originalan način; intrigantan zbog onoga što odbija objasniti” (Screen Daily) – samo su neke od kritika koje su tada nagovještavale velikog redatelja. Danas filmografija Yorgosa Lanthimosa uključuje i filmove “Jastog”, “Ubojstvo svetog jelena” i “Miljenica”, koji redom spadaju u vrh svjetske kinematografije posljednjih godina.

O redatelju

Yorgos Lanthimos jedan je od najoriginalnijih filmskih autora današnjice. Na festivalsku scenu, uz hvalospjeve kritike, stupa filmom “Kinetta” (2005.), a uslijedili su nagrađivani “Očnjak” (2009.) i “Alpe” (2011.). Nagrade u glavnom programu festivala u Cannesu izborio je filmovima “Jastog” (2015.) i “Ubojstvo svetog jelena” (2017.), dok je “Miljenica” (2018.) nominacije za Oscara ponijela u čak deset kategorija.

Nagrade i festivali

Venice FF – Osella za najbolji scenarij
Sydney FF – nagrada u službenoj konkurenciji
Sofia IFF – posebno priznanje

Iz kritika

Još niste vidjeli ništa takvo! – Indiewire
Film koji ima neobjašnjivu moć da uvuče gledatelja u zatvorenu mrežu neljudskih odnosa. – The Hollywood Reporter
Autor koji ima nešto originalno za reći na originalan način; intrigantan zbog onoga što odbija objasniti. – Screen Daily

Budite prvi koji će recenzirati “Alpe”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još nema korisničkih recenzija.