EN HR
  • Okrugli stol 'Budućnost Balkana' Boris Buden, Renata Salecl , Dubravka Ugrešić

    Govornici: Renata Salecl (Slovenija), Boris Buden (Hrvatska / Njemačka) i Dubravka Ugrešić (Hrvatska / Nizozemska)

    Moderator: Igor Štiks (Subversive Festival)

    Bauk Balkana kruži Europom danas... Ali što je Balkan i gdje se on, naposljetku, nalazi? Entitet poznat po konstantnim cijepanjima i nedefiniranim granicama čvrst je entitet u europskoj imaginaciji, ime koje u isto vrijeme izaziva strah i očaranost. Nakon brojnih debata o budućnosti Europe, pozivamo Renatu Salecl, Borisa Budena i Dubravku Ugrešić, neke od najboljih balkanskih i europskih intelektualaca, književnika i filozofa, na raspravu o ulozi i položaju Balkana u suvremenoj Europi. Što se događa kada promatramo 'balkanizaciju' unutar Europske unije dok je 'europeizacija' Balkana u dubokoj krizi i pod ozbiljnim kritičkim preispitivanjem? Kako objasniti situaciju u kojoj 'europeizacija' dolazi u obliku daljnje 'balkanizacije' Balkana, jačanjem granica između članica Europske unije i geotoiziranih zemalja izvan EU? Što je 'zapadni', a što 'istočni' Balkan? Kakav je položaj Grčke u Europi i na Balkanu u vrijeme kada su nove, umjetne podjele na takozvani funkcionalni Sjever i razuzdani Jug postale općeprihvaćene? Konačno, kako objasniti postojanost nacionalizma i konzervatizma unutar Balkana s jedne strane, dok s druge svjedočimo pojavi nekih od najprogresivnijih europskih prosvjednih pokreta u zemljama kao što su Grčka, Rumunjska i Hrvatska?

    Boris Buden
    Publicist. Studirao je filozofiju u Zagrebu. Do 1990. objavljuje eseje i članke u domaćem tisku i periodici. Doktorirao je kulturalne znanosti na Sveučilištu Humboldt u Berlinu. Devedesetih je radio kao kolumnist i urednik u magazinu Arkzin. Njegovi eseji i članci s područja filozofije, politike, kritike kulture i umjetnosti objavljivani su u brojnim novinama, magazinima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji i svijetu. Među njegovim prijevodima nalaze se i dvije zbirke radova Sigmunda Freuda (Pronađena psihoanaliza i Budućnost jedne iluzije) te Intimnost i socijalna patnja Alfreda Lorenzera. Autor je zbirki teorijskih eseja Barikade (1996./1997.) i Kaptolski kolodvor (2001.) te studija Der Schacht von Babel (2004.), Übersetzung: Das Versprechen eines Begriffs (zajedno sa S. Nowotny, 2008.) i Zone des Übergangs (2009.). Der Schacht von Babel u prijevodu Hane Ćopić objavljen je pod naslovom Vavilonska jama (2007.).

    Dubravka Ugrešić
    Autorica romana Štefica Cvek u raljama života, Forsiranje romana-reke, Muzej bezuvjetne predaje i Baba Jaga je snijela jaje, zbirki eseja Američki fikcionar, Kultura laži, Zabranjeno čitanje, Nikog nema doma te zbirki kratkih priča Poza za prozu i Život je bajka. Knjige Dubravke Ugrešić prevedene su na gotovo sve europske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama. Njezina najnovija knjiga eseja Karaoke Culture (dio eseja iz te zbirke objavljen je na hrvatskom jeziku u zbirci Napad na minibar) uvrštena je među pet finalista za američku nagradu National Book Critics Cicle, u kategoriji kritike za 2011.

    Igor Štiks
    je postdoktorski istraživač-suradnik na Sveučilištu u Edinburghu. Objavio je brojne znanstvene članke o građanstvu i nacionalizmu na Balkanu. Uz to, Štiks je autor dvaju romana: Dvorac u Romagni (2000.) i Elijahova stolica (2010.), koji su prevedeni na dvanaestak europskih jezika. Zajedno sa Srećkom Horvatom napisao je knjigu Pravo na pobunu – uvod u anatomiju civilnog otpora (Fraktura, Zagreb, 2010.).

    Renata Salecl
    Istraživačica na Institutu za kriminologiju Pravnog fakulteta u Ljubljani te gostujuća profesorica na London School of Economics i Benjamin N. Cardozo School of Law u New Yorku. Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a 80-ih godina aktivna je u znamenitoj ljubljanskoj školi psihoanalize. Godine 2010. proglašena je slovenskom znanstvenicom godine, a u prosincu iste godine Delo je proglašava slovenskom osobom godine. U ožujku 2011. proglašena je najuspješnijom ženom u Sloveniji. Među knjigama koje je objavila ističu se The Spoils of Freedom: Psychoanalysis and Feminism after the Fall of Socialism (1994.), (Per)versions of Love and Hate (1998.), On Anxiety (2004.) i The Tyranny of Choice (2011.).