EN HR
  • 7.veljača

    Vikend s Pablom Larraínom

    Od četvrka, 9. veljače do nedjelje, 12. veljače program posvećen najpoznatijem čileanskom redatelju svoje generacije i jednom od najznačajnijih južnoameričkih filmaša današnjice donosi ukupno četiri Larraínova filma. Uz njegova dva najnovija ostvarenja – neklasične biografske filmove 'Neruda’ s Gaelom Garcíom Bernalom u glavnoj ulozi te 'Jackie’ u kojem briljira Natalie Portman, prikazujemo i starije naslove: pomaknutu satiru o padu Pinochetove diktature ‘No’ i crnohumorno ostvarenje 'Klub'.

     

    'Neruda' prati priču o progonjenom pjesniku i njegovom neumoljivom protivniku,  policijskom inspektoru Peluchonneau (Gael García Bernal) koji dobiva zadatak uhititi popularnog pjesnika i prominentnog komunista Pabla Nerudu (Luis Gnecco). Njihova igra mačke i miša pretvara se u nešto puno opasnije i intimnije, a Neruda za to vrijeme piše monumentalnu zbirku pjesama 'Sveopći spjev'.

     

    Prvi Larraínov film na engleskom jeziku i u holivudskoj produkciji, 'Jackie' prati život najpoznatije američke Prve dame od trenutka atentata na njenog muža i intervjua kojeg je povodom tragičnog događaja morala dati magazinu Life, reflektirajući se na svoju privatnu i javnu personu. U naslovnoj ulozi je Natalie Portman, kojoj je ova glumačka izvedba priskrbila ukupno treću nominaciju za Oscara.

     

    Vikend nastavljamo s Larraínovim ranijim filmovima. Film 'No', nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, završni je dio njegove tzv. Čileanske trilogije, pomaknuta je satira o padu čileanske diktature, s Gaelom Garcíom Bernalom u glavnoj ulozi mladog stručnjaka za oglašavanje koji „kampanjom sreće“ namjerava zauvijek srušiti Pinocheta.

     

    Nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu 2015. godine, film 'Klub' bavi se Katoličkom crkvom, odnosno onome što je od nje u Čileu (i ne samo Čileu) preostalo. 'Klub' je crnohumorni i kontroverzan portret četiriju sjedokosih svećenika protjeranih zbog bludnih i drugih grijeha iz aktivne službe u egzil i jedan od najzanimljivijih Larraínovih filmova. 

    Vikend s Pablom Larraínom

    Program posvećen najpoznatijem čileanskom redatelju svoje generacije i jednom od najznačajnijih južnoameričkih filmaša današnjice donosi njegova dva najnovija ostvarenja – neklasične biografske filmove ‘Neruda’ s Gaelom Garcíom Bernalom u glavnoj ulozi te ‘Jackie’ u kojem briljira Natalie Portman, ali i starije naslove: pomaknutu satiru o padu Pinochetove diktature ‘No’ i crnohumorno ostvarenje ‘Klub’.

    Film Neruda prati priču o progonjenom pjesniku i njegovom neumoljivom protivniku,  policijskom inspektoru Peluchonneau (Gael García Bernal) koji dobiva zadatak uhititi popularnog pjesnika i prominentnog komunista Pabla Nerudu (Luis Gnecco). Njihova igra mačke i miša pretvara se u nešto puno opasnije i intimnije, a Neruda za to vrijeme piše monumentalnu zbirku pjesama 'Sveopći spjev'.

    Prvi Larraínov film na engleskom jeziku i u holivudskoj produkciji,' Jackie' prati život najpoznatije američke Prve dame od trenutka atentata na njenog muža i intervjua kojeg je povodom tragičnog događaja morala dati magazinu Life, reflektirajući se na svoju privatnu i javnu personu. U naslovnoj ulozi je Natalie Portman, kojoj je ova glumačka izvedba priskrbila ukupno treću nominaciju za Oscara.

    Vikend nastavljamo s Larraínovim ranijim filmovima. Film No, nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, završni je dio njegove tzv. Čileanske trilogije, pomaknuta je satira o padu čileanske diktature, s Gaelom Garcíom Bernalom u glavnoj ulozi mladog stručnjaka za oglašavanje koji „kampanjom sreće“ namjerava zauvijek srušiti Pinocheta.

    Nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu 2015. godine film 'Klub' bavi se Katoličkom crkvom, odnosno onome što je od nje u Čileu (i ne samo Čileu) preostalo. 'Klub' je crnohumorni i kontroverzan portret četiriju sjedokosih svećenika protjeranih zbog bludnih i drugih grijeha iz aktivne službe u egzil i jedan od najzanimljivijih Larraínovih filmova.

     

     

     

     

     

     

    najpoznatiji je čileanski redatelj svoje generacije, i jedan

    NO

     

    JACKIE Radnja prati

    NERUDA U ovoj

    Dvije godine kasnije, njegov film 'No' nakon premijere u istoj sekciji Cannesa ulazi u najuži izbor za Oscara za najbolji strani film. 2016. godine je snimio je 'Nerudu', s kojim se po treći put vratio u Cannes, te svoj prvi film u SAD-u: 'Jackie', biografsku priču o Jacqueline Kennedy s Natalie Portman u glavnoj ulozi.