EN HR
  • 24.veljača

    'Venecija u Zagrebu' treći put!

    Program 'Venecija u Zagrebu' treću godinu zaredom na platno našeg kina donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala (Mostre), najstarijeg i jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu!

     

    U programu ovogodišnjeg izdanja 'Venecije u Zagrebu', manifestacije koja je proizvod suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 2. do 6. ožujka moći pogledati osam filmova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine. Među njima će se naći i “divlje nepredvidljiv i senzualni triler” (Variety) 'A Bigger Splash' u režiji Luce Guadagnina, s Tildom Swinton u ulozi svjetski popularne rock glazbenice koja se u društvu partnera oporavlja od operacije glasnica u pitoresknom talijanskom mjestašcu. Mirna svakodnevica bit će prekinuta iznenadnim dolaskom njezinog kolege glazbenika i prijatelja (glumi ga sjajni Ralph Fiennes), a u nekoliko dana njihovo će druženje potaknuti stare uspomene, ali i strasti, te dovesti do sasvim neočekivanih situacija.

     

    Nizu naslova pridružit će se i zanimljivo ostvarenje 'Iščekivanje' Piera Messine, u kojem glavnu ulogu tumači Juliette Binoche, kao i 'Ana - Vama za ljubav' Giuseppea M. Guadina, nagrađen na Mostri glavnim priznanjem - Coppa Volpi - za najbolju žensku ulogu (Valeria Golino). Kao i prethodnih godina, predstavit će se i restaurirana verzija jednog od talijanskih filmskih klasika (ovog puta to je 'Hoćemo pukovnike' Marija Monicellija iz 1973.), kao i ostvarenje dokumentarnog žanra ('Najmanja vojska na svijetu').

     

    Među ovogodišnjim draguljima svakako valja istaknuti i ostvarenje talijanskog redateljskog veterana Marca Bellocchija, 'Moja vlastita krv' – mračan i enigmatičan film o uroti, izdaji i korupciji s dvije paralelne radnje smještene u 17. stoljeće i u današnjicu, kao i talijanskog kandidata za Oscara, film 'Ne budi zao' Claudija Caligarija koji u pomalo ‘pasolinijevskoj’ maniri pruža uvid u život talijanske mafije u predgrađima Rima sredinom 1990-ih. Dio ovogodišnjeg raznovrsnog programa čini i zanimljivi mockumentary 'Ovčice', čiju režiju potpisuje debitant Alberto Caviglia. Ovjenčan dvjema nagradama na lanjskoj Mostri, film kroz urnebesnu i satiričnu fiktivnu priču (koja je snimana kao da se radi o dokumentarcu) na neuobičajen i neočekivan način pristupa delikatnoj temi antisemitizma.

     

    Cijena ulaznice za pojedinu projekciju iz programa 'Venecija u Zagrebu' je 20 kn.

     

    Medijski pokrovitelji: Gold FM, Yammat FM, Grazia.

    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

     

    RASPORED PROJEKCIJA:

     

    Srijeda 2.3.
    20:30 - 'Ana - Vama za ljubav' - otvaranje

     

    Četvrtak 3.3.
    19:00 - 'Najmanja vojska na svijetu'
    21:00 - 'A Bigger Splash'

     

    Petak 4.3.
    19:15 - 'Ovčice'
    21:15 - 'Ne budi zao'

     

    Subota 5.5.
    19:15 - 'Iščekivanje'
    21:15 - 'Moja vlastita krv'

     

    Nedjelja 6.3.
    18:00 - 'Hoćemo pukovnike'