EN HR
 • 5.veljača

  Lansiran je 3. KinoKino Festival!

  Veljača je vrijeme za KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu čije se treće izdanje održava u našem kinu od srijede, 14. veljače do nedjelje, 18. veljače, a petodnevno filmsko putovanje počelo je lansiranjem prve osmogodišnjakinje u svemir, glavne junakinje znanstveno-fantastične komedije Svemirski kamp! Ovaj švedski kinohit kritičari već proglašavaju budućim klasikom i filmom koji će voljeti buduće generacije, a premijeru je imao upravo na KinoKino Festivalu. Djevojčica Pottan postaje dijelom tajne svemirske misije nakon što je prezaposleni roditelji umjesto na farmi ponija slučajno ostave ispred reciklažnog dvorišta čiji neobični stanari iza visokih ograda sastavljaju vlastiti svemirski brod.

   

  U osam dugometražnih filmova u natjecateljskom programu 3. izdanja KinoKina izdvajaju se filmovi koji na različite načine tematiziraju dječju znatiželju i njihovu istraživačku strast. Od Francuske, Njemačke, Švedske, Cipra pa sve do Kolumbije, glavni junaci i junakinje istražuju i mijenjaju svijet.


   
  Glavni junak ciparske drame Dječak na mostu, dječak po imenu Sokrat, inače sklon pirotehnici iz kućne radinosti, postaje glavni detektiv u slučaju misterioznog seoskog ubojstva čije će ga razrješenje dovesti i do vlastite zrelosti. Jedan od najnagrađivanijih europskih dječjih filmova protekle godine, njemačko ostvarenje Oči u oči na duhovit način progovara o životu s različitostima i što se dogodi kad jedanaestogodišnji Michi, siroče iz doma, sazna za oca za kojeg nije znao da postoji i kako njegova euforija naglo splasne kad upozna Toma, tatu koji je rastom niži od njega. Oskarova Amerika, film norveškog redatelja Torfinna Iversena, vodi nas na putovanje u središte sna o američkoj preriji dječaka Oskara, njegova neprilagođenog prijatelja Levija i jednog sasvim posebnog ponija. Sve se mijenja za kolumbijske tinejdžere Corneliusa i Ritu kad im se na putu nađe jedna neobična bradata koza. Zbog uvjerenja da im je donijela nesreću, pokreće se niz neobičnih događaja, ali svadljivi brat i sestra napokon će pronaći zajednički jezik u egzotičnoj komediji Koza nesrećonoša koja će nas odvesti na rajske plaže kolumbijskih Kariba, sve uz nezaobilazne zvukove reggea i pregršt zanimljivih likova.


   
  Filmove u utrci za festivalsku nagradu ocjenjivat će profesionalni i dječji žiri. Tročlani profesionalni žiri ove godine čini jedna od naših najcjenjenijih glumica, Daria Lorenci Flatz (Oprosti za kung fuMetastazeLjudožder vegetarijanacNeka ostane među nama), poznati bosansko-hercegovački glumac Moamer Kasumović (Lud zbunjen normalanLjeto u zlatnoj dolini, Dobro uštimani mrtvaci) te Zdenko Bašić, domaći nagrađivani animator i ilustrator. O najboljem filmu prema odluci dječjeg žirija odlučivat će petero zagrebačkih osnovnoškolaca: Alex Rakoš, Anouk Kivađ, Armando Luque Akrap, Mia Mišković, Antonia Kurtović.


   
  U programu Klasici s gostima, osim kultnog francuskog klasika Moj ujak po izboru sarajevskog glumca i ovogodišnjeg člana profesionalnog žirija Moamera Kasumovića, bit će prikazan i jedan od najpopularnijih dječjih filmova svih vremena, Karate Kid, koji je za publiku KinoKina izabrao domaći kreativni svaštar, redatelj, glumac, DJ i kvizoman Mario Kovač.


   
  U popratnom programu Svaki dan otkrivam pet filmova kratkog metra namijenjenih uzrastu 7+ pretvorit će se u posebnu interaktivnu projekciju popraćenu razgovorom o emocijama. Razgovor će voditi članovi i članice nezavisne umjetničke inicijative BoliMe koju čine profesorica Marina Vitković, glumac Adrian Pezdirc, redateljica Judita Gamulin i dizajnerica Draga Komparak. Treću godinu zaredom donosimo blok kratkih animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi Moj prvi odlazak u kino i po prvi put program će biti prikazan u obje dvorane kina: velikoj dvorani i dvorani Müller.


   
  Kako bi djeci boravak u kinu prije i poslije projekcija bio ispunjen učenjem i zabavom, program KinoKino nudi niz popratnih sadržaja. Nakon svake projekcije s moderatorima (Maja Kovač, Vedran Senjanović, Sara Stanić, Iva Šulentić) moći će diskutirati o odgledanim filmovima, a imat će priliku uključiti se i u radioničke sadržaje. Osim već tradicionalne radionice Moja prva kritika, na kojoj će najmlađi filmofili dobiti priliku da postanu pisci i kritičari od formata, prvi put ove godine održat će se radionica Stvaram videoigru čiji je cilj najmlađim polaznicima na vrlo jednostavan način prikazati način izrade videoigara kako bi po završetku radionice samostalno izradili jednostavnu igru. Po prvi put održala se i radionica Dizajniramo filmski plakat nastala u suradnji s nagrađivanim studiom Šešnić&Turković, a ovo višednevno druženje rezultiralo je izradom plakata filma otvaranja festivala.

   

  Raspored projekcija 3. KinoKino Festivala, prodaja ulaznica i prijava na radionice dostupni su online na službenoj internetskoj stranici www.kinokino.hr gdje možete pratiti i sve novosti vezane za program i popratna događanja.

Izdvojeno