EN HR
  • 31.svibanj

    Trgovački sud u Zagrebu odlučio: UO ZFF do daljnjega ostaje u kinu Europa

    Trgovački sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru prema kojoj se Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival dozvoljava da do daljnjega ostane u prostoru kina Europa.

    Podsjetimo, UO ZFF podigao je tužbu protiv Grada Zagreba radi davanja pisane ponude za sklapanje novog ugovora o zakupu, nakon što su višetjedni pokušaji stupanja u kontakt s predstavnicima grada završili neuspjehom.

    Tužba se temelji na zakonskoj odredbi prema kojoj Zakupodavac ima obvezu dati ponudu za sklapanje novog ugovora postojećem Zakupniku, ukoliko je isti ispunjavao svoje obveze u razdoblju upravljanja prostorom, što UO ZFF vjeruje da je više puta dokazao. Jedan od argumenata navedenih u tužbi bili su i rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, u sklopu kojih su redovnom programu kina Europa odobrena sredstva za cijelu 2019. godinu.

    Dan nakon što je održana posljednja projekcija u kinu, netom prije završenja selidbe iz prostora, Trgovački sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru prema kojoj UO ZFF nije dužan napustiti prostor kina do pravomoćnog okončanja parničkog postupka ili drugačije odluke suda.

    UO ZFF se i dalje nada da će u narednom periodu uspjeti uspostaviti dijalog s gradom i pronaći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za obje strane, a ponajviše za građane grada Zagreba i publiku kina Europa.

    O nastavku rada kina obavijestit ćemo uskoro.