EN HR
  • 14.siječanj

    Talijanska filmska bajka 'Sretni Lazzaro'

    Filmska bajka 'Sretni Lazzaro' u maniri magičnog realizma nagrađena je za najbolji scenarij u Cannesu te je bila nominirana za četiri Europske filmske nagrade. Riječ je o najnovijem filmu mlade talijanske redateljice Alice Rohrwacher. 

     

    Lazzaro je mlad seljak, toliko dobar da se ponekad čini da je tupav. Tancredi je mlad plemić bujne mašte. Žive u Inviolati, pitoresknom selu kojim vlada Tancredijeva majka Alfonsina de Luna, proizvođačica cigareta. Opaka markiza drži naivne seljane u uvjerenju kako je i dalje na snazi feudalni sustav da bi ih lakše mogla držati pod kontrolom. Kako bi se našalio na račun svoje majke, koju ne voli, Tancredi nagovori Lazzara da mu pomogne lažirati vlastitu otmicu. 

     

    Redateljica Alice Rohrwacher miljenica je Cannesa gdje su prikazani i njezini prethodni filmovi 'Corpo celeste' (2011.) i 'Čuda' (2014.) za koji je osvojila Veliku nagradu žirija. Njezina najnovija filmska pastorala kombinira formalizam i liriku u maniri Fellinijeva klasika 'La Strada' i ranog Pasolinija.