EN HR
  • 13.ožujak

    Što i kako rade Filmski kritičari 54+

    Od kolovoza 2018. do lipnja 2019. u kinu Europa pod mentorstvom renomirane filmske kritičarke Višnje Vukašinović održava se projekt Filmski kritičari 54+. U sklopu projekta 20 polaznika starijih od 54 godine redovito se sastaju na filmskim projekcijama i radionicama filmske kritike.

     

    Brojna istraživanja ukazuju na to kako kreativne aktivnosti mogu pozitivno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca te da je sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima vrlo važan čimbenik aktivnog i zdravog starenja. Kroz ovaj projekt želja nam je bila educirati 20 pripadnika dobne skupine 54+ koji bi kao ambasadori filmskih programa nastavili djelovati i nakon završetka projekta te zajedno s nama aktivno sudjelovali u kreiranju i osmišljavanju filmskih programa za svoje vršnjake, te biranju filmskih naslova koje im se preporuča za gledanje.

     

    Marljivi skribomani od 15. do 19. listopada 2018. sudjelovali su u inicijalnoj radionici filmske kritike, koja je bila podijeljena u pet tematskih cjelina i zatim na filmskim projekcijama koje su za njih organizirane od listopada do svibnja. Svaka od projekcija popraćena je razgovorom o odgledanom filmu koji se sastoji od analize filma i njegovih dijelova (režija, kamera, montaža, scenarij i dr.).

     

    Višnja Vukašinović za polaznike je sastavila i šarmantno pomagalo, nadasve korisni i poučni priručnik 'Filmska kritika – što, kako, zašto' koji uči kako sastaviti filmsku kritiku koja teži esejističkoj i književnoj vrijednosti te je prvenstveno usmjerena na interpretaciju djela. Nakon projekcije i razgovora o filmu polaznici su koristeći znanja i vještine stečene na radionici uz mentorstvo voditeljice radionice napisali niz filmskih kritika naslova s redovnog programa kina Europa: 'Ljudi i mjesta' (Agnès Varda), 'Kao da je moj sin' (Costanza Quatriglio), 'Hladni rat' (Pawel Pawlikowski), 'Halla ide u rat' (Benedikt Erlingsson), 'Ne ostavi traga' (Debra Granik), 'Tranzit' (Christiana Petzold), 'Obiteljske veze' (Hirokazu Kore-eda), 'Krivnja' (Gustav Möller), 'Sam samcat' (Bobo Jelčić) i 'Voljeni' (Gustavo Pizzi). 

     

    Jedan od filmova koji se polaznicima pogotovo svidio bila je otkačena akcijska komedija 'Halla ide u rat' redatelja Benedikta Erlingssona koja nas vodi na daleki Island, a odnedavno je na redovnom repertoaru kina Europa. Film je dobitnik prestižne Nagrade LUX koju dodjeljuje Europski parlament, ali i Nagrade publike na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.

     

    Oduševljeni smo njihovim lucidnim i zaigranim komentarima kojima argumentirano i strukturirano iznose svoj vrijednosni sud, ali istovremeno pokazuju da su se tijekom pisanja iznimno dobro zabavljali i komunicirali.

     

    Damir Trajčević u svojem osvrtu tako piše: „Genijalna akcijska komedija sa vrlo ozbiljnom temom: borba ekološki orijentirane Halle protiv prljave industrije. Glavna junakinja (ma što junakinja, Halla je Amazonka, Superžena i san svih alfa mužjaka) vodi gerilsku ekoterorističku borbu protiv državne korporacije i to vještinom glavnog lika Assassin's Creeda. Žena sa velikim početnim Ž rukuje lukom i strijelom bolje nego Robin Hood, skače po krovovima poput Catwoman i šulja se nepregledno pustim islandskim krajobrazom kao Rambo u najboljim danima.“

     

    Njegov kolega Mladen Bistrica pak zaključuje: „Ovaj planet ne mogu spasiti ni Terminator, ni Superman, ni Batman, a kamoli islandska ekoaktivistica. Svejedno, ugodno je gledati borbu hrabre i uporne pedesetogodišnje voditeljice pjevačkog zbora kako se naoružana silnom voljom i energijom, lukavstvom i izvrsnom tjelesnom kondicijom suprotstavlja zagađivačima divlje i prekrasne islandske prirode.“

     

    Cjelovite filmske kritike polaznika bit će objavljene na našim internetskim stranicama te u tiskanom izdanju kako bi pomogle u promociji filma, posebice u promociji među vršnjacima polaznika radionice, a to je ciljna skupina 54+.

     

    Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a odvija se od kolovoza 2018. do lipnja 2019.

    Naziv projekta je Filmski kritičari 54+, a korisnik Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. Ukupna vrijednost projekta je 74.295,85 kuna, od čega EU sufinancira 63.151,47 kuna.

    * Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Zagreb Film Festivala.