EN HR
  • 22.listopad

    Slavimo Svjetski dan audivizualne baštine!

    27. listopada u cijelome svijetu obilježava se Svjetski dan audiovizualne baštine. Tom prilikom Kino mreža i Hrvatski državni arhiv (HDA) - Hrvatska kinoteka organiziraju projekcije kultnih filmova u 28 kina diljem Hrvatske, a i naše kino pridružuje se fešti! Prikazujemo dječji filmski klasik 'Družba Pere Kvržice' i 6 recentno restauriranih kratkometražnih filmova velikana hrvatske kinematografije.


    U nedjelju, 28. listopada u 17 h 'Družba Pere Kvržice' će i najodraslije vratiti u bezbrižno djetinjstvo. Grupa dječaka u malom mjestu obnavlja razrušeni stari mlin. Ipak, postoje i oni kojima njihov plan nikako ne odgovara. Već godinama seoska vodenica nije u pogonu, a središnji je problem mnogih seljaka. Oni za svoje potrebe moraju koristiti parni mlin što je u interesu vlasnika mlina. Seoski dječaci, na čelu s Perom, osnivaju Družbu i zadatak im je svoje slobodno vrijeme provesti obnavljajući vodenicu. Na tom putu očekuje ih niz pustolovina, pa čak i opasnost. Pero, Medo, Šilo i Milo Dijete četvorica su članova Družbe, ali i vrijedni dječaci. Ne boje se nikakvog fizičkog posla, a i znaju čuvati mnoge tajne.

     

    U subotu u 19:30 h program 'Kratkometražni klasici' otvaraju i zatvaraju dva vrlo duhovita uratka 'Balada o pijetlu' i 'Moj stan' u kojima se Zvonimir Berković suptilno poigrava socijalističkim ideologemima sakrivajući se iza maski reklamnog filma i filma za djecu. Tu su i stilski tour de force Nikole Babića 'Šije' koji vizualnim ritmom prati ritam igranja dalmatinske igre šijavice te fantastični triler Bogdana Žižića 'Putovanje'. Slijede dva meditativna filma, 'Vrijeme šutnje' Rudolfa Sremca i 'Broj iz svjetlosti' Brune Gamulina. Svi filmovi nedavno su restaurirani a nositelj restauracije je Zagreb Film.

     

    Uz filmske projekcije od 26. do 28. listopada u predvorju kina moći će se razgledati i prigodna izložba 'Popratno filmsko gradivo' koja se sastoji od odabranih dokumenata i predmeta iz Zbirke Hrvatskog filmskog arhiva.

     

    Ulaz na sve projekcije je besplatan!