EN HR
  • 16.siječanj

    Počinju 11. Filmske mutacije!

    U fokusu jedanaestog izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma, pod naslovom 'Refleksije za budućnost', dvosmjerna je refleksija autorskog filma Montea Hellmana i Víctora Ericea te u pohvalu Hellmanovim iznenadnim filmskim linijama bijega, neočekivano skretanje u nepoznati nam arhiv albanskog filma.

     

    Šestodnevni zagrebački program odvija se 19. i 20. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti, a od 21. do 24. siječnja u kinu Europa. Program u MSU-u počinje razgovorom s Víctorom Ericeom i raritetnom projekcijom Korespondencije, razmjene videopisama između Víctora Ericea i Abbasa Kiarostamija. U našem kinu gledat ćemo umjetnički iznimno vrijedan, cjeloviti filmski opus Víctora Ericea (remek-djela 'Duh košnice', 'Jug' i 'Sunce dunje') uz prisutstvo autora. Prikazujemo i šest filmova Montea Hellmana uz kustosku i filmološku podršku Brada Stevensa te filmskog estetičara i glazbenika Charlesa Bossona. Brad Stevens, autor briljantne knjige o Hellmanovu radu, održat će predavanje Film marginalnosti prije prikazivanja kultnog filma Dvostruki asfalt (1971.).  Između ostalog gledat ćemo Hellmanove rane dekonstrukcije vesterna u autorskoj suradnji s Jackom Nicholsonom Jahanje kroz uragan i Pucnjavu. Izdvajamo i hrvatsku premijeru njegova posljednjeg remek-djela Cesta za nigdje (2010.) koje je prikazano na 67. Venecijanskoj Mostri gdje je Monte Hellman osvojio posebnog Zlatnog lava za životno djelo, a nagradu mu je uručio njegov veliki obožavatelj Quentin Tarantino. U programu Slike opsade: Albanski zaboravljeni film gledat ćemo probrane klasike albanske kinematografije.

     

    Između projekcija odvijat će se razgovori s Víctorom Ericeom, filmašima i arhivistima Iris Elezi i Thomasom Logorecijem te Fatmirom Koçijem, filmolozima Bradom Stevensom i Charlesom Bossonom te domaćim filmolozima koje će moderirati Tanja Vrvilo. Vrijedi napomenuti kako će se Victor Erice održati i masterclass na Akademiji dramske umjetnosti u srijedu 24. siječnja u 15 sati.

     

    Posebno najavljujemo filmski projekt Naomi Kawase '3.11 A Sense of Home FIlms' nastao nakon prirodne i nuklearne katastrofe 11. ožujka 2011. u japanskoj regiji Tohoku i Fukushimi, a koji čine filmovi u trajanju tri minute i jedanaest sekundi povezavši osjećajem doma furusato dvadeset i jednog autora i autoricu. Ovim radom filmske umjetničke zajednice 24. siječnja u 22:30 h u našem kinu zatvaramo jedanaesto izdanje Filmskih mutacija.

     

    Program Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma organizira umjetnička organizacija Film-protufilm, a ovo izdanje odvija se u partnerskoj suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i kinom Europa u Zagrebu, Art-kinom Croatia u Rijeci, Austrijskim filmskim muzejom u Beču, Institutom Harun Farocki u Berlinu, Language Barrier Productions, Inc i Albanskim državnim filmskim arhivom u Tirani.


    Ulaz na sve projekcije je besplatan!