EN HR
  • 28.studeni

    Počinje 15. Human Rights Film Festival!

    15. Human Rights Film Festival kroz niz filmskih uradaka domaću će javnost potaknuti na promišljanje i djelovanje. Ovaj festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 4. do 10. prosinca u našem kinu, te u MM centru Studentskog centra u Zagrebu, a od 6. do 10. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.

     

    Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske nezavisne produkcije, od struke i kritike redom zapaženih naslova prikazivanih na najznačajnijim filmskim festivalima ove godine. Festival otvara čileanski film Jedna čudesna žena (Una mujer fantasticaSebastiana Lelia – riječ je o napetom trileru u čijem je fokusu transrodna žena, koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij te nagradu Teddy koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji način promiče LGBT tematiku.

     

    Kao i prijašnjih godina, kroz selekciju filmskog programa, HRFF nastavlja promovirati rad vodećih svjetskih autora čija djela provociraju određeni angažman i djelovanje. Tako ove godine svi posjetitelji nanovo mogu uživati u recentnim djelima dokumentarnih majstora Wanga Binga, Laure Poitras, tragično preminulog Michaela Glawoggera i mnogih drugih.

     

    Wang Bing svakako spada među najznačajnije svjetske dokumentariste posljednjih desetljeća – Gospođa Fang (Mrs. Fang) je njegovo posljednji djelo koje dokumentira posljednje dane starice koja boluje i umire od Alzheimerove bolesti. Film je osvojio Zlatnog leoparda na ovogodišnjem filmskom festivalu u Locarnu.

     

    Rizik je novi film oskarovke Laure Poitras čiji je iznimno uspješni dokumentarac CitizenFour (o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e) 2015. premijerno prikazivan u Hrvatskoj u suradnji Restarta i Human Rights Film Festivala. U ovom filmu Poitras prikazuje portret kontroverzne figure hakerske zajednica, Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa. Tijekom snimanja koje je trajalo punih šest godina, Poitras je prošla kroz razne faze percepcije Assangea – od gorljive podržavateljice njegova lika i djelovanja pa sve do autsajderice protjerane iz WikiLeaksa. Rizik je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu u sklopu selekcije Directors’ Fortnight.

     

    Jedan od najznačajnijih austrijskih dokumentarista Michael Glawogger (čiji je film Slava kurvi bio najposjećeniji film Human Rights Film Festivala ikada) krajem 2013. započeo je snimanje novog, eksperimentalnog dokumentarnog projekta. Uz snimatelja Attilu Boa i majstora zvuka Mauela Sieberta, Glawogger se uputio na putovanje svijetom kroz dvanaest mjeseci, s ciljem da zabilježe vlastita iskustva, bez očekivanja i zadanih tema. Nakon četiri mjeseca i 19 dana, Glawogger je naglo preminuo u Liberiji od posljedica malarije. Bez naziva (Untitled) je film koji je dovršila montažerka Monika Willi, dugogodišnja Glawoggerova suradnica, na temelju snimljenih materijala i zapisa iz redatelja dnevnika.

     

    Ovogodišnje izdanje Human Rights Film Festivala donosi i izuzetno bogat popratni program koji uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija, kao i državnih institucija. Organizatori posebno ističu višegodišnju suradnju s Uredom Europskog parlamenta vezanu uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament, a koja se i ove godine odvija u obliku Akademije Saharov, kao i blok Pristup zdravlju – pravo ili milost? s brojnim gostima i projekcijama, koji organizira Zaklada Solidarna.

     

    Ulaz na sve projekcije i popratna događanja je slobodan!