EN HR
  • 17.prosinac

    Pobjednički film Pule 'Kratki izlet' stiže u kino!

    'Kratki izlet', dugometražni igrani prvijenac Igora Bezinovića i dobitnik Velike zlatne arene za najbolji film Pulskog filmskog festivala 21. prosinca stiže na repertoar našeg kina! Riječ je o zanimljivom spoju fikcije i dokumentarizma te filmskom osvježenju koje osvaja režijom, scenarijem, fotografijom, zvukom i glumačkim postavom kojeg čini samo jedan profesionalni glumac. 

     

    Brojni domaći i stranih kritičari o 'Kratkom izletu' pišu kao o zaigranoj i dubokoj filmskoj posveti izgubljenom vremenu (Playlist) s diskretnom dozom magijskog realizma (Cineuropa) uspoređujući ga, između ostalih s 'American Honey' Andree Arnold (Film na dan) i 'Slackerom' Richarda Linklatera (Jutarnji list). Film je snimljen prema motivima istoimenog romana Antuna Šoljana iz 1965., a prati Stolu (Ante Zlatko Stolica), mladića u kasnim dvadesetima koji ljeto provodi u Istri, tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka (Mladen Vujčić), koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. Nakon što im se pokvari autobus, družina će nastaviti putovanje pješice, a najavljeni kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

     

    Svjetska premijera održana je početkom godine u sekciji Bright Future prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, a film je dosad prikazan na dvadesetak svjetskih festivala na kojima je osvojio osam nagrada. Uz Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić) ističu se nagrada za režiju na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog (Zerkalo) i nagrada za najbolji odnosno najhrabriji film na Festivalu autorskog filma u Beogradu.