EN HR
  • 8.rujan

    'Pijat' je hrvatski kandidat za Oscara

    Povodom nedavnog proglašenja hrvatskog kandidata za Oscara u srijedu, 13. rujna u 20:30 h ponovno prikazujemo dugometražni prvijenac Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat'. 

     

    Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za Oscara, a ove godine odluku je donijela petnaesteročlana komisija, u drugom krugu tajnog glasovanja natpolovičnom većinom od osam članova. Biralo se između pet prijavljenih filmova – uz ‘Ne gledaj mi u pijat’ u konkurenciji su bili ‘Ministarstvo ljubavi’ Pave Marinkovića, ‘Sve najbolje’ Snježane Tribuson, ‘Ustav Republike Hrvatske’ Rajka Grlića i ‘Uzbuna na Zelenom Vrhu’ Čejen Černić.

     

    ‘Ne gledaj mi u pijat’ film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Nagurani u minijaturni stan, članovi obitelji Petković svakodnevno se međusobno dovode do ludila. Nakon što dominantni otac doživi moždani udar, ulogu nove glave obitelji preuzima kćerka Marijana. Radeći dva posla, Marijana se brine o neodgovornoj majci i usporenom bratu. Novi odnosi moći omogućuju joj da pronađe unutarnju snagu i napokon okusi slobodu. Marijana počinje istraživati svoju seksualnost i iskušavati vlastite granice, pomičići ih sve dalje.

     

    U glavnoj je ulozi Mia Petričević, arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, a glume još Nikša Butijer, Arijana Čulina (u svojoj prvoj filmskoj ulozi) i Zlatko Burić. Film je na prošlogodišnjoj venecijanskoj Mostri osvojio nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film, kao i brojne druge nagrade (uključujući i posebno priznanje žirija na 14. ZFF-u). Nedavno je ovjenčan s čak četiri Zlatne arene i ukupno šest nagrada na 64. Pulskom filmskom festivalu.