EN HR
  • 20.ožujak

    Petzoldov Tranzit na programu

    Tranzit, novi film jednog od najvažnijih suvremenih njemačkih redatelja, Christiana Petzolda, 21. ožujka kreće u redovnu kino distribuciju. Premijerno prikazan prošle godine na Berlinaleu, Tranzit je još je jedan njegov film kojim se kroz ljubavnu priču i motivom zamjene identiteta bavi temom njemačke i europske turbulentne prošlosti te holokausta.

     

    Kritičari su Tranzit prozvali svojevrsnom kafkijanskom Casablancom ispričanom u dva različita trenutka povijesti – onom u 1940-oj  i onom današnjem. U trenutku dok su njemačke postrojbe nedaleko od Pariza, Georg (Franz Rogowski), preživjeli holokausta, uspijeva pobjeći u Marseille odakle se planira prebaciti u Ameriku. U prtljazi nosi stvari pisca Weidela koji si je oduzeo život u strahu od progona. Preuzevši njegovi identitet kako bi dobio putne isprave, Georg u Marseilleu mora dočekati polazak svog broda. No kad upozna misterioznu Marie (Paula Beer) planovi mu se mijenjaju.

     

    Petzold, poznat po radikalnom promišljanju i reinvenciji klasičnih žanrova poput filma noira, trilera i melodrame, kao i u svojim dosadašnjim filmovima, za protagoniste uzima enigmatične persone uvučene u još enigmatičnije okolnosti. Uvijek na iznenađujući način spaja njemačku traumatičnu povijest s njezinom ranjivom sadašnjosti, uz istovremeno pozivanje gledatelja na promišljanje uspona neonacizma i klime nenaklonjene izbjeglicama u Europi. Po njegovim riječima „svaka izbjeglička kriza je drugačija i svaka izbjeglička kriza je ista“.

     

    Ovaj vodeći predstavnik tzv. Berlinske škole, međunarodno je priznanje stekao filmovima Barbara (Srebrni medvjed) i Feniks – u kojima se također bavi temom zamjene identiteta. Majstor je noira i hičkokovske vrste trilera kroz čije žanrovske okvire provlači svoje stalne preokupacije nacizmom i holokaustom stavljajući ih u suvremeni kontekst.

     

    Rezultat je priča ispričana na jedinstven način i nekonvencionalno filmsko iskustvo koje cementira Petzoldovu reputaciju jednog od najzanimljivijih suvremenih redatelja.