EN HR
  • 5.studeni

    Paranoid park i TAKE DOYLE!

    Još nije kasno za ponavljanje gradiva s prohujalog ZFF-a! Osim našeg repertoara uspješnica ZFF+ u sklopu kojeg vrtimo bugarski neo noir Zift, dokumentarac o EKV, Orkestar u gostima i srpski hit Ljubav i drugi zločini, u kinu EUROPA očekuju vas dva velika filmska događaja.

    Povodom skorašnjeg početka One Take Film Festivala, u kinu EUROPA razgledajte TAKE DOYLE!, humanitarnu izložbu fotografija Christophera Doylea, jednog od najvećih živućih direktora fotografije. Osebujni Australac s honkonškom adresom kameru je otkrio tek u trećem desetljeću života, nakon što je radio na brodu, naftnoj bušotini, čuvao krave i bio doktor kineske medicine. Upravo to kasno životno opredjeljenje mu je, smatra, pomoglo u izgradnji jedinstvenog stila po kojem je njegov rad prepoznatljiv, primjerice u filmovima Wong kar Waija ('Chunking Express', 'Happy Together', 'In The Mood For Love' i '2046'), Gusa Van Santa (‘Psiho'), M. Night Shyamalana (Žena iz vode), Pen-eka Ratanaruanga ('Posljednji život u svemiru' i 'Nevidljivi valovi'). Izložba je ostvarena u suradnji s humanitarnom udrugom ‘RTL pomaže djeci' te medijskim pokroviteljima Večernjim listom, NCL grupom i radiom Antena, a svečano otvorenje zakazano je za 08. studenog.

    Uz izložbu, u kinu EUROPA svakoga dana možete pogledati i friški Doyleov snimateljski rad - dramu ‘Paranoid Park' redatelja Gusa Van Santa o slučajnom ubojstvu koje zauvijek promijeni život 16-godišnjeg skejtara iz Portlanda. Osim kultnog redatelja i spomenutog meštra od fotografije, koji su filmu najbolja reklama, spomenimo samo da je Paranoid Park nagrađen posebnom nagradom na Cannesu 2007. te da ga je renomirani filmski časopis Les Cahiers du cinema proglasio među 10 najboljih filmova u 2007.