EN HR
  • 25.ožujak

    Oskarovac i vizionar Jordan Peele ponovno šokira

    Nakon maestralnog prvijenca, ‘Get Out’ (Bježi), kojim je šokirao publiku i postavio nove standarde u provokaciji društva sa društveno osviještenim horror filmovima, Jordan Peele vraća se s još jednom originalnom pričom. Za film Mi oskarovac i vizionar Peele sam je napisao scenarij, režirao ga i producirao.

     

    Priča se odvija u sadašnjosti na obali Sjeverne Karoline, a glavnu ulogu tumači oskarovka Lupita Nyong’o u ulozi Adelaide Wilson. Adelaide i njezina obitelj odlučuju provesti ljetne praznike u kući u koju je ona odlazila kao dijete, a idila prestaje kad im na vrata dođe skupina stranaca koji izgledaju isto kao oni.

     

    Pitanje rasizma i priviliegiranosti u srcu su radnje ovog socijalnog trilera, a  obična američka obitelj suprotstavljena je zastrašujućem i nevjerojatnom protivniku – samima sebi. Još dublji i zagonetniji od njegova prvijenca, Mi je prepun simbola i skrivenih značenja za koja se mora zagrebati ispod površine.

     

    Zanimljivo je da je Jordan Peele svim glumcima u filmu dao deset horror filmova koje moraju pogledati prije snimanja filma. Neki od njih su Isijavanje (1980.), Ptice (1963.) i Šesto čulo (1999.). Proglašen Hitchcockom današnjice, Peeleu nije cilj samo prestrašiti gledatelja nego ga potaknuti i na razmišljanje.