EN HR
  • 22.ožujak

    Oscarom nagrađena iranska triler-drama 'Trgovački putnik' na repertoaru!

    U petak, 24. ožujka na repertoar stiže iranska triler-drama Trgovački putnik redatelja Asghara Farhadija o tankoj granici ljubavi i mržnje, osvete i praštanja. 

     


    Asghar Farhadi još je jednom pokazao zašto ga je renomirani časopis The Time uvrstio među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu. On nije samo najjača karika današnje iranske kinematografije, on se beskompromisno bori za ono u što vjeruje. Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara poprilično je „zakuhao“ situaciju, kad je u znak protesta znak protiv Trumpa i njegove antiizbjegličke politike koja njegovu iranskom narodu ne dopušta ulazak u SAD, otvoreno bojkotirao ceremoniju. Ipak, Trgovački putnik, priča koja je Farhadija u početku toliko obuzela da je prekinuo snimanje filma s Penelope Cruz i vratio se u domovinu realizirati je, u žestokoj konkurenciji s favoriziranim Tonijem Erdmannom redateljice Maren Ade, osvojio je Oscara za najbolji film na stranom jeziku, kao i nagradu za najbolji scenarij i najbolju glavnu mušku ulogu za Shahaba Hosseinija na Filmskom festivalu u Cannesu. 

     


    Triler-drama Trgovački putnik nosi hitchcockovsku notu stalne neizvjesnosti i iščekivanja, u čemu je Farhadi nenadmašan majstor zanata, jer dok trnci prolaze kožom, gledatelj je emocionalno uznemiren i stalno zabrinut za likove i njihovu sudbinu. U ovoj priči to je bračno-glumački par Rana i Emad kojem se, zbog iznenadne opasnosti od rušenja zgrade u kojoj žive (uvjeti života u Iranu!) te prisilne selidbe, život okrene naglavačke. Spletom nesretnih okolnosti, njihov je odnos, kao i u predstavi Smrt trgovačkog putnika koju trenutačno pripremaju na kazališnim daskama, stavljen na kušnju, a moralne i emotivne dvojbe postaju nepodnošljiv uteg - Ako ti netko uništi život, kako ga ne mrziti? Je li osveta opravdana i u kojim uvjetima ili treba pronaći snage i oprostiti?