EN HR
  • 19.studeni

    Novo: Urbani vestern 'Dogman'

    U kino je stigao hvaljeni triler ‘Dogman’ u režiji Mattea Garronea čiji je glavni glumac Marcello Fonte nagrađen u Cannesu za najboljeg glumca festivala. Urbani vestern smješten u talijansko predgrađe snimljen je prema istinitoj priči koja se odvila prije 30 godina, te istražuje ljudsku sklonost nasilju koja je skrivena u svakome od nas.

     

    Matteo Garrone jedan je od najprominentnijih talijanskih redatelja kojeg je u filmsku orbitu izbacio njegov film ‘Gomora’ iz 2008. godine. Garrone je za navedeni film osvojio posebnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Cannesu za najbolju režiju, te čak četiri nominacije za europske "Oscare", uključujući za najbolji film. Nakon trogodišnje stanke tijekom koje je snimao isključivo kratke filmove, Garrone se ove godine vratio u punom sjaju novim filmom ‘Dogman’ koji je ujedno i talijanski kandidat za Oscara.

     

    ‘Dogman’ je ime salona za uljepšavanje pasa, a ujedno i sinonim za glavnog lika koji doživljava preobražaj iz čovjeka u životinju. Glavni lik filma je Marcello, vlasnik salona, koji se odjednom nađe uvučen u opasan odnos sa Simoneom, bivšim nasilnim boksačem koji terorizira njihov cijeli kvart. U pokušaju da povrati svoje dostojanstvo nakon što je u zatvoru odležao godinu dana upravo zbog Simonea, Marcello kreće u neočekivani osvetnički pohod.

     

    Zanimljiva je činjenica da je glavna uloga najprije ponuđena oskarovcu Robertu Benigniju (‘Život je lijep’) koji ju je odbio pa je umjesto njega u cipele glavnog „junaka“ uletio Marcello Fonte i time ostvario ulogu karijere.