EN HR
  • 13.ožujak

    Novo: 'Smrt Staljina' zabranjena u Rusiji

    Na programu je urnebesna politička satira 'Smrt Staljina' koja je nedavno zabranjena u Rusiji. Film redatelja Armanda Iannuccija snimljen je u maniri klasika žanra poput Kubrickova 'Dr. Strangelovea', a u glavnim su ulogama vrsni komičari Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Michael Palin i Simon Russell Beale. Provjerite zašto je ovaj kontroverzni film digao toliko prašine.

     

    U danima nakon Staljinova konačnog pada, njegovi ministri bore se za kontrolu: neki žele uvesti pozitivne promjene u Sovjetskom Savezu, dok drugi imaju mračnije motive. Međutim svima je jedno zajedničko - očajnički žele preživjeti. Političke intrige Sovjetskog Saveza tijekom 1950-ih godina poprimaju crnohumorni prizvuk u najnovijem filmu slavnog Armanda Iannuccija ('U banani' i TV-serija 'Potpredsjednica') koji je za svoje dosadašnje uratke osvojio nagradu Emmy i bio nominiran za Oscara.

     

    Urnebesna farsa adaptacija je kultnog stripa Fabiena Nuryja i Thierryja Robina koji je kod nas u izdanju Fibre preveden kao 'Staljinova smrt'. Steve Buscemi je Nikita Hruščov, Jeffrey Tambor je Georgij Malenkov, Michael Palin je Vjačeslav Molotov, a Simon Russell Beale je Lavrentij Berija i svi oni nakon iznenadne Staljinove smrti (Adrian McLoughlin) postaju ključne figure turbulentne povijesti SSSR-a. U ulozi sovjetske pijanistice Marije Judine pojavljuje se ukrajinska glumica i manekenka Olga Kurilenko.

     

    U siječnju ove godine odlučeno je da se 'Smrt Staljina' neće prikazivati u kinima u Rusiji. Ruski ministar kulture Vladimir Medinski odluku nadležnog odbora obrazložio je riječima kako se „radi o filmu koji na izrazito podrugljiv način ismijava kompletnu povijest jedne države koja je porazila fašistički režim, a ide toliko daleko da čak i vrijeđa Staljinove žrtve. Kao takav film je nepodoban za prikazivanje uslijed proslave 75. obljetnice bitke za Staljingrad“.