EN HR
  • 18.lipanj

    Novo: 'Lude od sreće' i 'Ja nisam tvoj crnac'

    Na programu su dva nova filma: dramedija Lude od sreće talijanskog redatelja Paola Virzija i dokumentarni film Ja nisam tvoj crnac haićanskog redatelja Raoula Pecka. 

     

    Lude od sreće priča je o prijateljstvu, slobodi i tankoj granici između razuma i ludila. Beatrice je samozvana milijarderka, a Donatella tetovirana i introvertna mlada žena kojoj je oduzeto skrbništvo nad sinom. Obje su pacijentice u psihijatrijskoj klinici u Toskani. Ukaže im se prilika za bijeg koja ih vodi u nezaboravni provod i potragu za ljubavlju i srećom u "ludnici na otvorenom", odnosno svijetu mentalno zdravih... Film je osvojio tri nagrade David di Donatello koje dodjeljuje Talijanska filmska akademija, i to za najbolju režiju, kostimografiju i glavnu žensku ulogu (Valeria Bruni Tedeschi). 

     

    Ja nisam tvoj crnac dokumentarac je o političkom angažmanu afroameričkog pisca Jamesa Baldwina. Raoul Peck napravio je prodoran i uznemirujući esej o stvarnom životu Afroamerikanaca koji većina američke srednje struje još uvijek ignorira. Film je nominiran za Oscara u dokumentarnoj kategoriji, a narator je slavni glumac Samuel L. Jackson.